Подробности за тежкото криминално престъпление в Нови Искър оповестиха на брифинг днес в Съдебната палата главният секретар на МВР главен комисар Младен Маринов, директорът на СДВР старши комисар Ивайло Иванов, директорът на НСлС Борислав Сарафов и административният ръководител на СГП Емилия Русинова.

Според изнесената пред медиите информация, аутопсиите показват, че всяка една от жертвите е била убита с няколко изстрела, а в главите им са били произведени контролни изстрели. На изричен въпрос на Actualno.com (които излъчиха на живо цялата среща с медиите) дали това предполага военно обучение на Ангелов, главният секретар на МВР Младен Маринов отговори, че заподозреният се изживявал като войник, но нямало данни да има военно обучение, макар че твърдял, че бил във Френския чуждестранен легион.

Сарафов обрисува и профила на Росен Ангелов – без документи, без собственост, без работа. Потвърдено е, че той е имал интимна връзка с пострадалата Кети. Има издадени 3 присъди „лишаване от свобода“ – първата през 1984 г. за кражба на лично имущество на различни граждани. Втората присъда е влязла в сила през 1999 г. – за изнасилване, с наказание 7 години при строг режим. Освободен е предсрочно през 2002 г. Третата присъда е от 2009 г. – за опипване на 12-годишно момиче, като присъдата е произнесена задочно, тъй като Росен Ангелов се е укрил и така не е влязъл в затвора.

Той е обект на разследване на няколко досъдебни производства – за кражба, обсебване, кражба на ток, вещно укривателство и блудство. Ангелов не е регистриран на конкретен адрес и се придвижва през гори и планини, за да не бъде задържан.

Според разследващите мотивът за убийството е личен. Росен Ангелов ставал изключително раздразнителен, когато бивал отхвърлен и изпитвал болезнена ревност към мъжа, с когото Кети живеела на семейни начала. Останалите жертви вероятно са били, за да се прикрие връзката към убиеца. Майката на Кети, според свидетели, е знаела за драматичните ѝ отношения с Ангелов.

Той разполагал с информация, че Кети имала проблеми с мъжа, с който живее. Според разследването Кети е била първата жертва, но е убита не там, където е намерена, а е превозена със семейния автомобил и е била хвърлена в кладенеца. Всички жертви са били убити с едно и също оръжие. Рани по ръцете на Неделчо и неговия син Георги говорят за това, че те са се опитали да се защитят, но неуспешно. Ангелов е претърсил цялата къща, за да не остави нито един жив свидетел на убийството. разстрелял е дори кучето Нерон, което вероятно го е познавало, защото в момента на смъртта си животинката се опитвала да се скрие от преследвача си, а не да го напада.

Ангелов е направил и опити да заличи следите си и да събира изстреляните гилзи. В къщата е била намерена и кофа с кървав парцал, натопен във водата. По отношение на намереното край колата на Кети тефтерче, все още не може да се твърди, че то със сигурност е нейно, независимо от това, че името на мъжа ѝ фигурира вътре. Трябва да се изготви експертиза на почерка, обясниха разследващите.

В къщата е намерена негова ДНК, както и други веществени доказателства, които дават основание на разследващите да са категорични, че именно той е извършителят на жестоките убийства. Със сигурност с него не е имало втори човек.