Архиерейска Златоустова света литургия ще отслужи Константийският епископ Яков в съслужие със свещеници от Пазарджишка духовна епархия утре от 9.00 ч. в храм „Успение Богородично” по повод големия християнски празник Богоявление. В 10,30 ч. от църквата ще тръгне литийно шествие до моста на р. Марица, където в 10,45 ч. ще бъде отслужен Богоявленски водосвет и ще бъде хвърлен кръстът.

Ето часовете и местата за Богоявленския ритуал в другите общински градове:

Батак

След литургия в храма „Успение Богородично“ светият кръст ще бъде хвърлен във водите на Бяла река над ВЕЦ – Батак, около 11.30 ч.,

Белово

В Белово мераклиите да извадят разпятието ще нагазят във водите на река Марица, където по традиция се играе и мъжко хоро, часът е 10.45.

Брацигово

Кръстът ще бъде хвърлен в река Умишка, след Тържествената литургия, която ще бъде отслужена в храма Св. Йоан Предтеча.

Велинград

11.00 ч. – Ритуал по хвърляне на Богоявленския Кръст – кв. Чепино езеро Клептуза. Богоявленски водосвет.

11.30 ч. – Ритуал по хвърляне на Богоявленския Кръст – кв. Каменица плаж ,,Терма’’. Богоявленски водосвет.

11.30 ч. – Ритуал по хвърляне на Богоявленския Кръст – кв. Лъджене централен плаж. Богоявленски водосвет.

Лесичово

Светият кръст ще бъде хвърлен в река Тополница, около 11 ч.

Панагюрище

Кръстът в Панагюрище ще бъде хвърлен в коритото на река Луда Яна, а за трета поредна година се очаква там да се играе мъжко хоро.

Пещера

В община Пещера християнският кръст ще се хвърля в езерото в градския парк, а преди това ще има литургия и литийно шествие.

Септември

 

Стрелча

След литургията, кръстът ще бъде хвърлен в 11 ч. във водите на стрелчанска Луда Яна, на моста среще СУ“Св.Св. Кирил и Методий“.

Ракитово

На утрешния ден- 6 януари 2018 г. в Ракитово, Костандово и Дорково ще бъде отбелязан празникът Богоявление или Йордановден. По този повод в трите населени места се организират ритуали по хвърляне на кръста. В общинския център ритуалът, който ще изпълни отец Стоил, ще бъде в 11,30 ч. пред шадравана до сградата на Държавното горско стопанство в града. За 11,30 ч. е насрочено хвърлянето на кръста от местния свещеник отец Георги и в град Костандово-в реката до сладкарницата, а в село Дорково- отец Александър ще събере в 11,00 ч.-11,30 ч. смелчаците да се хвърлят за християнския кръст в реката.