Тридесет и шест годишният Николай Александров от Пазарджик успя да хване богоявленския кръст, хвърлен в река Марица от Константийския епископ Яков.

06николай

Това стана в присъствието на над три хиляди пазарджиклии, по-голяма част от които бяха предпочели да се качат и наблюдават ритуала от моста. Сред зрителите присъстваше и областния управител Стефан Мирев, кметът на Пазарджик – Тодор Попов, както и бизнесменът Георги Делчев, който не пропуска празника и винаги дарува човека, който е извадил кръста от водата.

06кръста

 

Над 10 млади мъже се хвърлиха в студените води на реката, но пръв до кръста стигна Николай, който работи като шофьор в частна фирма в Пазарджик. Той е семеен, има два момченца и след излизането от водата каза, че е много щастлив, защото за първи път успява да стигне пръв до кръста.

06кръста2

 

Николай Александров си пожела здраве – за себе си и за своето семейство. Той получи благословията на епископ Яков, а десетки хора го поздравиха. На моста на река Марица в Пазарджик и край брега на реката се събраха хиляди жители и гости на Пазарджик, дошли, за да видят ритуала по хвърлянето на кръста на Йордановден.