Изцяло нова визия ще добие кварталът, който обхваща комплекс „Марица“ и пространството около държавната болница в Пазарджик, съобщи днес на пресконференция кметът на града Тодор Попов. Проектът е включен в инвестиционната програма на града и ще се реализира през предстоящата година, като крайният срок за изпълнението е 4-ти май 2019 г.

Цялостният ремонт се финансира от ОП“Региони в растеж“ и е на стойност 7 505 652.73 лв. , от които 1 125 874.91 лв. са национално финансиране, а останалите са от Европейския фонд за регионално развитие. Главната цел на проекта е повишаване на привлекателността на Пазарджик, чрез подобряването на жизнената среда и обновяването на междублоковите пространства в кв. „Марица – Болницата“.

Проектът предвижда обновяването на зеленото пространство при кръстовището на ул. „Димчо Дебелянов“ и ул. „Пловдивска“ , като това включва допълнително озеленяване с паркови дървета, цветя и храсти. Обособяване на променадна алея по продължението на канала Паша арк, изграждането на детска площадка и създаването на две нови спортни площадки. В този район на града ще бъдат оформени и нови паркоместа за живущите, ще бъдат подменени тротоарните и алейните настилки. Предвидено е поставянето на велостойки, паркова чешма и малко водно огледало, беседки, съдове за смет, пътна сигнализация и водопровод за снабдяването на  водните съоръжения и точкови улични оттоци.

Втората точка от проекта обхваща пространството между ул. Д.Греков, ул. Струма и  бул. Стефан Стамболов. Там също ще бъдат обособени детски и спортни площадки, ще бъдат поставени финтнес уреди за тренировка на открито, скейтборд рампа и маси за тенис на открито. Ще бъде поставено енергоспестяващо осветление на уличната мрежа, както и всички други екстри споменати по-горе в този текст.

Идентични ремонти ще бъдат направени и при кръстовището на бул. Княгиня Мария Луиза и ул. СТрума, както и кръстовището на бул. Стефан Стамболов с ул. Болнична в областния град.

До момента са проведени процедури и са сключени договори за упражняване на строителен надзор, осъществяване на авторски надзор и одит на проекта. В ход е процедура по избор на изпълнител на строително -монтажните работи за обновяването на градската среда, след това ще се пристъпи и към физическото изпълнение на проекта, поясни кметът Тодор Попов.