Ана Гройс, PZdnes.com 

В 17:00 часа днес се открива изложбата „За свободата на Отечеството“. Експозицията, която ще бъде изложена в залата за временни изложби на Регионалния исторически музей е началото на музейните изяви, свързани с отбелязването на 140 години от освобождението на Пазарджик от османската власт. Изложбата предлага на посетителите един нетрадиционен поглед към едно от най-значимите събития в националната история, а именно възстановяването на самостоятелната Българска държава в хода на войната между Русия и Османската империя през 1877 – 1878 година.

За първи път в изложбената зала на музея ще бъдат изложени копията на две светини – бойното знаме на българското опълчение – легендарното Самарско знаме, както и знамето на Четвърта опълченска дружина. Двете светини са предоставени от Националния военноисторически музей и ще бъдат изложени само до 24 януари. Самата изложба ще остане подредена в музея до 20 февруари. До тогава  ще могат да бъдат разгледани още оригинални фотографии, лични документи, въоръжение и отличия на участниците в Българското опълчение от региона, сражавали се смело за свободата на Родината.

В оригинал ще бъдат показани първите документи – ръкописи от освободения вече Пазарджик – протоколи от първите избори за градска управа, празничното слово на първия кмет на града Иван Чунчев, по повод подписването на Сан Стефанския мирен договор, както и молба от жителите на Пазарджик до княз Николай Николаевич – да им бъде изпратен областен управител. Жителите на града могат с интерес да разгледат и ръкописи на учителя Михаил Кръстев и на Димитър Горчев.