Пикът на грипа се очаква да бъде в края на януари – началото на февруари. В топлото време и вирусите настъпват. Заседание на Регионалния пандемичен комитет ще бъде свикано в понеделник, съобщи областният управител Стефан Мирев.

От представените данни на здравните институции зависи дали децата ще излязат в грипна ваканция. Крайната мярка се прилага при опасно висока заболеваемост от актуалните за сезона вирусни инфекции, за да се пресече разпространението им. В обсъждането ще се включат експерти от РЗИ, Регионалното управление по образованието, лечебни заведения, представител на общопрактикуващите лекари.

Данните на Регионалната здравна инспекция сочат, че голяма част от децата и възрастните вече са жертва на болестта. За изминалата седмица е регистрирано високо ниво на заболели. В цифри от остри респираторни заболявания страдат 138 души, като цяло заболеваемост е 195.08 на 10 000 души /под 95 персентил/. Пневмониите са 28, а най-засегнатите възрастови групи са от 15 – 29 г.  От групови лекарски практики са взети 10 бр. носогърлени смивове от пациенти с диагноза остра вирусна инфекция. Пробите ще се транспортират за анализ в Националната референтна лаборатория по грип и ОРЗ в гр. София.

Когато носът само тече и няма температура, това не е грип. Когато има суха, непродуктивна кашлица и нищо друго – това също не е грип, а сезонни вирусни инфекции. Отличаващото за грипа е, че в рамките на два-три часа започват болки във всички мускули и стави. Получава се дразнене от светлината, има болки в гърлото, кашлица и тежест в гърдите. На пушачите пък не им се пуши.