С поредица от прояви утре ще бъде отбелязана 140-годишнината от Освобождението на Пазарджик. Събитията са организирани от Община Пазарджик в партньорство с Регионален исторически музей, Младежки дом, читалище „Христо Ботев” и др. Припомняме, че в четвъртък бе открита изложба в Регионалния исторически музей на областния град, в която се предлага на посетителите един нетрадиционен поглед към едно от най-значимите събития в националната история – възстановяването на самостоятелната Българска държава в хода на войната между Русия и Османската империя през 1877 – 1878 година.

За първи път в изложбената зала на музея са изложени копията на две светини – бойното знаме на българското опълчение – легендарното Самарско знаме, както и знамето на Четвърта опълченска дружина. Те са предоставени от Националния военноисторически музей и ще бъдат изложени само до 24 януари. Самата изложба ще остане подредена в музея до 20 февруари. До тогава  ще могат да бъдат разгледани още оригинални фотографии, лични документи, въоръжение и отличия на участниците в Българското опълчение от региона, сражавали се смело за свободата на Родината.

В оригинал са показани първите документи – ръкописи от освободения вече Пазарджик – протоколи от първите избори за градска управа, празничното слово на първия кмет на града Иван Чунчев, по повод подписването на Сан Стефанския мирен договор, както и молба от жителите на Пазарджик до княз Николай Николаевич – да им бъде изпратен областен управител. Жителите на града могат с интерес да разгледат и ръкописи на учителя Михаил Кръстев и на Димитър Горчев.

Кулминацията на честванията ще е утре, 14 януари (неделя), когато в храма „Света Богородица” от 10,30 ч. ще бъде отслужен благодарствен молебен и откъдето ще тръгне литийно шествие до паметната плоча на ген. Брок.

След поднасянето на цветя и венци на всички паметници и паметни плочи на личности, свързани с Освобождението, в Драматично-куклен театър „Константин Величков”  от 13.00 ч. ще се проведе празничен концерт с участието на Илия Ангелов и Ансамбъл „Пазарджик”.