Подобно на София и Пловдив, където безплатните инфотурове за туристи вече са много популярни, от 15 февруари 2018 г. и в град Велинград ще се предлага подобна услуга за туристите. Идеята е на Сдружение на хотелиерите и ресторантьорите – Велинград и Западни Родопи и бе представена от члена на Управителния съвет Цвета Андонова, съобщиха от общината.

Организаторите получават активно съдействие и партньорство от общинския Туристически информационен център. За реализацията на безплатните инфотурове за туристи ще помагат и ентусиасти от различни поколения – както ученици от Професионалната гимназия по икономика и туризъм „Алеко Константинов“ и СУ „Св.св. Кирил и Методий“, така и пенсионерки от Спортния клуб „Здраве и дълголетие“. С точна информация ще помага и Историческият музей.

Цвета Андонова разказа, че инфотуровете като начало ще се провеждат в центъра на Велинград всяка събота от 11:00 часа и от 14:00 часа. Те ще започват от сградата на ТИЦ на площад „Свобода“, като туристите ще могат да разгледат поредица от забележителности: църквата „Успение Богородично“, паметника на загиналите в Балканската и Междусъюзническата война, площада с Чашата и паметника на Христо Ботев, най-старото читалище във Велинград – НЧ „Отец Паисий-1893“, Къщата на Цвета с Художествената галерия, паметника на Николай Гяуров и скулптурите на Величко Минеков пред сградата на общината.

Местните екскурзоводи ще разказват най-интересните факти не само за това, което гостите на града могат да видят в центъра, а и за минералните извори и баните, за забележителностите в Чепино и Каменица, за исторически и културни обекти в околностите на Велинград и съседната община Ракитово. Обмисля се идеята като част от инфотура да бъде включено и кратко представление от местни фолклорни ансамбли и СК „Здраве и дълголетие“.

„Искаме да покажем на туристите Велинград не само като СПА столица на България и на Балканите, а и като град с уникална природа, история и кулутра. Голямото ни желание е да запалим за идеята ученици и млади хора от Велинград, за да продължим традициите – децата да обичат града си и с удовоствие да го показват на гостите. Така се събужда усещането за идентичност и се ражда патриотизмът“, подчертава Цвета Андонова.

Телефон за информация за инфотурове: +359 899 8598000