„Пазете се от нова телефонна измама. Мен ме нацелиха преди половин час. Звънкат ви набързо от непознат номер и затварят след първото позвъняване. Остава съобщение за неприет разговор +247, при iPhone изписва, че е от Остров Възнесение, малък остров в централната част на Атлантическия океан. Не връщайте обаждане – струва 19.95 долара на позвъняване. Предупредете и близките си. Номерата се генерират от системата на телефони за развлечения за възрастни автоматично на случаен принцип, не се чудете, че „ви знаят номера““, пише кореспондентът на вестник „Монитор“ от Шумен Красимир Крумов.

Американската полиция е разследвала подобна измама преди близо 3 години. Обикновено измамниците избират за седалище място като остров Възнесение, където няма строги правила за телекомите, коментира експертът по информационна сигурност Борислав Сестримски.

„Схемата е доста умно измислена, защото когато вие се обадите на телефон, по време на изчакване може да чувате всякакъв звук, в момента те са се възползвали и са сложили звук на телефон, който звъни в момента, но всъщност линията вече е отворена”, обяснява той.

Телекомите у нас съветват абонатите си да блокират непознатите чуждестранни номера и да не връщат обаждания към тях. Една от компаниите у нас дори е преустановила избирането и пренасочванто към остров Възнесение още през 2013 г.