Филип ГЕРОВ

На 17 януари от 17:00 ч. в зала „Устрем“  на Младежки дом – Пазарджик ще се състои среща с писателя Владимир Зарев по повод 70-годишния му юбилей. Срещата се организира от Издателска къща „Хермес“ и Младежки дом – Пазарджик с медийната подкрепа на „Аз чета“. 

Владимир Зарев е един от най-талантливите съвременни български писатели. Повече от четири десетилетия неговите романи са своеобразен летопис на социалния и обществения живот от началото на ХХ век до наши дни. Всяка негова книга – а само романите му са вече осемнадесет – се радва на широк обществен отзвук и на голям читателски интерес.  Големият български писател издава първата си стихосбирка като студент. Следват романите: „Денят на нетърпението” (1975), „Битието” (1978), „Изходът” (1983), „Хрътката” (1986), „Хрътката срещу хрътката” (1990), „Поп Богомил и съвършенството на страха” (1998), „Разруха” (2003), „Светове” (2005), „Орлов мост” (2015)… Главен редактор е на елитното списание за българска и световна култура „Съвременник”, където работи за отстояване и популяризиране на българската духовност. Владимир Зарев беше член на журито на проекта „Ръкописът“ на Българската национална телевизия, чрез който се даде шанс на млади и талантливи автори да развият потенциала си на писатели.

Владимир Зарев е сред най-четените съвременни български автори в Столична библиотека. Той е призьор на Годишните награди „Писател на годината“ на библиотеката за 2014, 2015 и 2016 г.   По мотиви от „Битието“ е заснет култовият сериал „Дървото на живота“. Очаква се и игрален филм по мотиви от романа „Разруха“.  С книгите си Владимир Зарев е посланик на българската литература по света. Негови творби са превеждани в Германия, Австрия, Русия, САЩ, Чехия, Полша, Унгария, Румъния, Турция, Хърватия, Сърбия. През последните години в немскоезичните издания се появиха десетки рецензии, пълни със суперлативи, сравняват го с Достоевски и Булгаков. Авторитетният „Берлинер Цайтунг“ пише: „Владимир Зарев е българският Балзак!“. А вестник „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ оценява изключително високо „Разруха“: „Ние очаквахме големият роман на промяната да се появи в Полша, Унгария или Чехия, но той дойде от България“.

Носител е на държавната награда „Свети Паисий Хилендарски”, на националните литературни награди „Иван Вазов“ и „Елин Пелин“, както и на други национални и европейски отличия за литература. Национален писател, който се е посветил да опише националния характер. Може би затова е един от най-четените и преиздаваните.

Светът на героите му е българският. Такъв, какъвто го познаваме. Персонажите му са пълни с жизненост, адекватни са на произхода си, носят трагедията на своите страсти, на провинциалните си навици, на неприспособимостта си към „обикновения” свят, с който трябва да се справят и който ги наблюдава с подозрение. Внуците и внучките на „митичните” личности от „Битието” и „Разруха” живеят във времето на „Законът” – време на беззаконие, когато „ни сполетя и удиви демокрацията”. Наследниците на онези наперени буржоа или на наивните видински марксисти нямат дързостта да се преборят за родовите морални ценности. Затова издават присъда над себе си – да загинат в самота – след славните хора от славното минало завършват живота си безславно. И изводът е: вече един век българският характер върви не нагоре, а надолу. Време, в което цари отвратителна ценностна система, в която умният, интелигентният, честният, започват да се отъждествяват с глупавия, безочливия, простака, мошеника, крадеца, престъпника.

В едно интервю Владимир Зарев заявява (перифразирам!), че 90 процента от преуспелите хора у нас – политици, олигарси, аморални съдии, забогатели мошеници, продажни журналисти, сякаш са нереални; че благодарение на постоянната анархия, в която живеем, и на тях България все повече се превръща в територия… Но с последната част на трилогията („Законът”) писателят сякаш ни казва, че най-честният изход, когато сме стигнали дъното, е да се стреснем и с нова сила да се оттласнем от него, да изплуваме нагоре.

 

През октомври 2017 г. Владимир Зарев отбеляза своя 70-годишен юбилей в компанията на стотици приятели и почитатели. По време на събитието в София той получи почетен знак от президента на Република България Румен Радев, поздравителни адреси от Министерството на културата, Министерството на труда и социалната политика, Столична община, Съюз на българските писатели, Община Горна Малина и др.

В края на 2017 г. големият български писател беше удостоен и с държавна награда „Св. Паисий Хилендарски“, която му беше връчена от премиера Бойко Борисов на тържествена церемония в Министерски съвет. Във връзка с годишнината и големия интерес към Владимир Зарев, Издателска къща „Хермес“ организира творчески вечери на писателя в Пловдив, Варна, Велико Търново, Видин и Враца, на които дойдоха много негови почитатели.

По време на творческата вечер на писателя в сряда, в Младежкия дом в Пазарджик, ще бъде представена и книгата „Владимир Зарев. Литературна анкета“ от проф. Николай Димитров.