Грипът вече е в Пазарджик и най-вероятно утре децата ще излязат във ваканция, защото броят на заболелите вече е прекалено голям. Но от къде идва инфлуенцата през тази година? Вирусът Ямагата не е нов за Европа. Той е от тип Б и произходът му е японски. Междуконтиненталният гост вече се среща и в Австралия, от където пък беше неговият предходник – миналогодишният грип.

Още в началото на декември миналата година в София бе изолиран грипният вирус „Ямагата“, очевидно е, че той вече сериозно тормози и пазарджиклии. Симптомите на болестта, която никак не е безобидна са – висока температура (възможно е да протече и без температура), суха кашлица, хрипове, както и традиционните за грипа мускулни болки. Добре е още при първите симтоми да посетите своя личен лекар и да не разчитате на бабините рецепти. Проблемът се състои в това, че грипът твърде вероятно ще ви докара усложнения като пневмония например, ако не вземете мерки навреме. И в най-добрия, и в най-лошия случай обаче ще се наложи да „топлите леглото“ поне една седмица. Не заради друго, а защото чувството на отпадналост е характерно за сезонното заболяване.

Грипът носи името си от град Ямагата в Япония. Там е бил изолиран за първи път, при това през 1970 г. Град Ямагата се намира в часова зона UTC+9. Основан е на 1 април 1889 г., а през него преминава реката Могами.