Много малко подръжници намери вчера каузата за опазване на Пирин, в Пазарджик. Три патрулки охраняваха протеста, а полицаите бяха приблизително толкова, колкото и протестиращите. Заради студеното време се изви и протестърско хоро. 

19патрулка

Пазарджиклии подкрепиха инициативата на коалиция „За да остане природа в България“, която твърди, че решението на кабинета по казуса „Пирин“ нарушава директивите на Европейския съюз за стратегическата екологична оценка, за опазване на птиците и за местообитанията; противоречи на българското законодателство: Закона за опазване на околната среда, Закона за биологичното разнообразие и Закона за защитените територии; обслужва олигархичните интереси на концесионер, който е прикрит зад офшорно дружество в Кипър, чийто собственик е безработен.

Те предупреждават, че промените дават възможност за изсичане на вековни гори и за мащабно строителство в обект, представляващ световно природно наследство, защитено от ЮНЕСКО.

След протеста в София снощи се заговори, че протестите ще се провеждат вече всеки четвъртък. Природозащитниците ще информират и Организацията на обединените нации за образование, наука и култура ЮНЕСКО за случващото се. Общо 29 града в страната и българи от чужбина се включиха вчера в протестните действия. Това бе пети по ред протест за защита на Пирин в страната и втори в Пазарджик.