За единадесета поредна година „Сдружение за онкоболни и приятели” в Пазарджик се присъединява към Европейската седмица за борба с рака на маточната шийка. Инициативата традиционно се провежда през последната седмица на месец януари – от 22 до 26.01.2018 г. и преминава под патронажа на Кмета на Община Пазарджик Тодор Попов, съобщи Мария Чергарова.

 В Центъра за социална рехабилитация и интеграция на лица с онкологични заболявания в гр. Пазарджик на ул. „Александър Стамболийски” № 16 на 23.01.2018 г. от 13:30 часа д-р Прокопи Копев – хирург ще извършва безплатни за хората профилактични прегледи за рак на млечната жлеза, цена от десет лева се заплаща за преглед на ехографа. На 24.01.2018 г. от 13:30 часа в ЦСРИ д-р Благова – рентгенолог ще извършва пофилактични прегледи с ехограф на млечна и щитовидна жлеза на всички, които са се записали.

За предварително записване желаещите могат да позвънят на тел.: 034/986-232, 0888/380-308 или да се запишат в ЦСРИ на лица с онкологични заболявания на посочения адрес. По време на 16 – тата кампания за борба с рака през 2017 г. с подвижният ехограф и видеопринтер, дарени на СОП от дарителска кампания, подкрепена от г-жа Екатерина Захариева, бяха прегледани общо 1241 жени и мъже в Пазарджик и Областта за рак на млечна и щитовидна жлеза.

Проследяват се 45 случая с открита патология и 2 жени със съмнение за открит рак на гърдата по време на кампанията ни. Ехографът има за цел да стигне до най – малките и отдалечени кътчета на Пазарджишка област, да се провеждат прегледи с него и в труднодостъпни райони, и на хора в неравностойно положение. Благодарим на всички, които ни поканиха да отидем на място и се погрижиха за здравето на хората! Благодарим и на тези, които ни съдействаха за осъществяване на превенцията!

Целта на кампанията е осъзнаването на борбата срещу рака не като отделна съдба, а като задача на цялото общество. По официални статистически данни на РЗИ, гр. Пазарджик предоставени от Комплексен онкологичен център, гр. Пловдив за регистрираните заболявания от злокачествени новообразувания в Пазарджишка област са новооткрити 1147 случая само за 2016 г. Регистрираните заболявания от злокачествени новообразувания до края на 2016 г. в нашата област са общо 10 287.

Ракът на маточната шийка е второто най-разпространено онкологично заболяване сред жените и за съжаление в България, според статистиката, всеки ден от рак на маточната шийка умира една жена. Страната ни е на едно от челните места по заболеваемост и смъртност от този вид рак в Европа. Това се дължи на късното диагностициране и подценяване на профилактиката. В България преди повече от шестнадесет години най-първо профилактични гинекологични прегледи и прегледи за рак на гърдата бяха инициирани от Сдружението в Пазарджик.

Ако с различните разговори за болестта рак и с ежегодните инициирани от нас инициативи и кампании, свързани с необходимостта от профилактика сме научили повече хора да бъдат отговорни за здравето и ако с мисията си сме успели да накараме обществото да приеме болестта, като всички останали болести, успяваме да върнем усмивката върху лицата на болните, да им вдъхнем вяра и надежда, то значи, че сме успели поне малко в желанието си да бъдем заедно в борбата срещу рака!