Получихме официално отказ от Областна дирекция по безопасност на храните – София за издаване на документ за пътуването на Масуд, Терез и Асен до спасителния център за големи котки FELIDA Big Cat Centre в Холандия, съобщиха от „Четири лапи“.

„За да заминат животните е необходим единствено пътен лист, който се издава от Българска агенция по безопасност на храните и удостоверява здравословното състояние на животните. Независимо от това от агенцията отказваха дълго време да издадат такъв, като изискваха ненужни документи. “ обяснява д-р Марина Иванова, директор на „Четири лапи“ за България.

Според нея агенцията няма законово основание да откаже издаването на необходимия пътен лист за пътуването, при положение, че от фондацията са представили всички документи, които наредбите изискват. „Терез и Масуд вече са прекалено големи, за да живеят в клиника – двете лъвчета са по над 20 кг. Те се нуждаят от подходяща среда за израстване, както и от постоянно наблюдение от специалисти, защото очакваме да имат здравословни проблеми, породени от близкородствената връзка на родителите им. В страната ни не може да бъде осигурено такова настаняване, затова се погрижихме да приемем животните в един от най-добрите спасителни центрове за големи котки в Европа.“

Припомняме, че преди две седмици кметът на Пазарджик Тодор Попов заяви, че ще продължи да се бори за лъвчетата, а от седмица насам в Пазарджик вече се правят и клетките за тях.