След серия неуспешни протести майките на деца с увреждания на среща със заместник – министъра на труда и социалната политика

В този час майки на деца с увреждания са на среща с Росица Димитрова. Разговорът със заместник – министъра на труда и социалната политика идва след серия, неуспешни протести, живи вериги пред Народното събрание и отчаяни опити на майките да привлекат вниманието на законотворците към проблемите на децата и семействата им. В днешния разговор майките отново ще настояват за Закон за личната помощ. Хората в неравностойно искат държавата да осигури адекватна финансова подкрепа и единен електронен регистър на хората с увреждания, както и достоен живот на децата с увреждания и след като навършат 18 години.

Да имаш дете с увреждане ни би трябвало да е присъда, но у нас е, казват майките и споделят, че всъщност 930-те лева, които предходното правителство на Борисов отпусна за децата с над 90% увреждания, всъщност за хвърляне на прах в очите на хората, защото истината е, че децата до 18 години с такава степен на увреждане са много малка част от общия брой на децата с увреждания в България. А след навършване на пълнолетие, тези все още деца все още имат нужда от въпросните средства и грижи, защото заболяването им не изчезва автоматично, а с такава степен на увреждане те на практика не могат да започнат работа, за да се издържат сами. Майките са на мнение, че чрез интеграцията на децата с увреждания, те ще станат по-полезни за държавата, а тяхното неглижиране в никакъв случай няма да излезе по-евтино. Фалшивите инвалиди не са при нас, категорични са майките и допълват, че техните деца остават вечно деца.

Ето защо е нужна подкрепа от държавата и след навършването им на пълнолетие. Редица известни личности подкрепят майките в нелеката им борба с институциите. В протестите досега и в живите вериги участие взеха звездите от сериала на Нова телевизия „Откраднат живот“ Йоана Буковска – Давидова, Радина Думанян, Александър Алексиев и още много други. Как ще приключат разговорите днес и ще бъдат ли финализирани преговорите или въпросът отново ще остане отворен – предстои да разберем.