Ана Гройс, PZdnes.com

Барок и Фрий – моментна музика в изпълнение на големите имена на българската джаз и класическа музика – Антони Дончев и Валентин Геров бе подаръкът за меломаните снощи в рамките на 43-тото издание на фестивала „Зимни музикални вечери професор ИванСпасов“.

Двамата музиканти приемат да съчетаят стилистики, които на пръв поглед са съвсем различни, да изградят общ емоционален заряд, търсейки равновесие между написаната преди столетия музика и импровизацията, която се ражда в момента.

Антони Дончев е ярък пример за съвременен музикант, който с лекота и умение се справя с разнородните форми на музициране в началото на 21-ви век, и който без проблем може да съчетава многообразието на джазовата стилистика, класическата музика и фолклора във всичките им аспекти. Виолистът Валентин Геров е лауреат на конкурси в България и в чужбина. Признат за един от изтъкнатите камерни артисти, той е свирил с много изявени ансамбли, записвал е за радиото и телевизията и се проявява като класически и джаз музикант.

Снощи двамата свириха за пазарджишката публика импровизации по Хенри Пърсел, Марен Маре, Георг Филип Телеман и Иржи Антинин Бенда. В концертната програма бе включена и Соната за виола да гамба и арфа на Бенедето Марчело.

Довечера – в третата фестивална вечер ще чуем двама талантливи младежи – пианистите Георги Василев и Емануил Иванов. Те ще изпълнят произведения на Доменико Скарлати, Ференц Лист, Роберт Шуман, Моцарт и проф. Спасов. Началото е в 18:30 часа, мястото – зала “Маестро Георги Атанасов”.