Кандидатът за президент на БФС Любослав Пенев поставя детско-юношеския футбол в основата на концепцията си за промени и реформи, ако свали от власт Борислав Михайлов, това е една от основните точки в концепцията му за развитие на футбола, която той представи днес в Пазарджик. Вие четете този материал, защото нашият пратеник на срещата не декларира, че е журналист. Заради публично оповестения факт, че „Хебър“ застана зад кандидатурата на Боби Михайлов, привържениците на Пенев в Пазарджик не му позволиха да проведе нормална среща с журналистите.

За да заявят подкрепата си за кандидатурата на Любослав Пенев в ресторанта на хотел „Форум“ се събраха известни имена от областния град, като Янко Янков, Йордан Ташев, Начко Василев, Стоил Фърцов, Жоро Куцовски и много футболни фенове на ЦСКА.

Сборникът с програмата на Пенев е изработен съвместно от председателя на направление „Детско-юношески футбол“ към БФС Пламен Михов и заместник-директорът на треньорската школа Юри Николов. Според Пенев най-големият проблем на българския професионален футбол е, че не може да роди реални резултати от четиринадесет години насам и моментът за промяна вече е настъпил. Вината не е само на футболистите, а и на техните треньори, които пък притиснати от обстоятелствата нямат шанса да създадат нещо продуктивно. Липсата на спонсори, които да издържат отборите също е бич, който допринася за липсата на видими резултати.

 28пенев-ко1
Ники Илиев, както продължават да го наричат е кандидат за вицепрезидент на Пенев, той набеляза проблемите в детско-юношеския футбол и както той се изрази, тези впечатления са базирани на лични наблюдения и разговори с треньори – не само от школата на Левски. Според Илиев проблемите в българския футбол се дължат на липса на конкуренция и оспорвани мачове, слаба селекция, остаряла методика, ниско заплащане на треньорите, в школите работят треньори с ниска квалификация, някои от тях дори не разполагат с необходимите лицензи. Материалната база е остаряла, а на места даже липсва, според Илиев.
Ето какво обещава Пенев, ако стане шеф на БФС – връщане на училищния футбол. Играта ще влезе в училищата, за което вече са водени разговори с Министерството на образованието и науката. Повишаване на конкуренцията чрез организиране на турнири, кампове и т.н. Подрастващите ще бъдат следени постоянно.
Ще се въведе обща методика на работа, както и пособия за тренировки, ще бъде повишена квалификацията на треньорите и изискване към тях да знаят поне един западен език, както и да имат елементарна компютърна грамотност. Ще отпаднат таксите за някои от клубовете, а за други ще бъдат намалени.
В плановете му влиза и изграждането на няколко нови бази за футболни тренировки, които ще бъдат ползвани от децата, юношите и мъжките професионални отбори. Революционна е и идеята му децата от малцинствата също да бъдат приобщавани към футбола. Особено важен е аматьорският футбол от където тръгват всички футболисти. Но най-важното е това да бъде провокиран интересът на децата към футболната игра.