Второто пълнолуние в един месец се нарича синя луна. Тази сряда, 31 януари, суперлуната ще включва пълно лунно затъмнение, което ще се вижда от Източна Азия през Тихия океан до западната част на Северна Америка. По време на затъмнението Луната бавно ще загуби своя блясък и ще стане по-червеникава поради начина, по който атмосферата пречупва светлината. Заради това напълно засенчената луна понякога е нарича също „Кървава луна“. В България ще може да се види само краят на полусянката на лунното затъмнение.

Първото пълнолуние през януари бе в първия ден от месеца и е било наречано от индианските племена „Вълча луна“, тъй като това е времето, когато гладните вълци вият срещу луната. Вълчата суперлуна се случи на 1 януари в 21:24 EST (4:24 на 2 януари българско време). Тогава Луната бе в съзвездие Близнаци, приблизително на линията между Полукс (Beta Geminorum) и Бетелгейзе (Alpha Orionis).

Поредица от пет затъмнения – слънчеви и лунни, сред които и най-продължителното от сто години насам, както и три комети ще наблюдават жителите на различни региони на света през 2018 година, съобщи ТАСС, като цитира прогнози на специалисти от Института за приложна астрономия към Руската академия на науките.

На 27 юли ще има лунно затъмнение с най-голямата продължителност от един век насам. В момента на затъмнението Луната, Земята и Слънцето ще се намират на една линия, при това нашата планета ще бъде разположена между Слънцето и Луната и ще заслони своя естествен спътник от слънчевата светлина. Явлението ще започне на 27 юли в 20.13 часа българско време, когато земната сянка ще докосне Луната. Пълната фаза на затъмнението ще продължи от 22.30 на 27 юли до 01.14 часа на 28 юли.

Две частични слънчеви затъмнения се очакват през 2018 година – на 13 юли и на 11 август. През следващите 12 месеца ще могат да бъдат наблюдавани три ярки комети и два нощни метеорни потока.