Ана Гройс, PZdnes.com

С изключителен концерт снощи, в зала „Маестро Георги Атанасов“ беше сложен финалният щрих на 43-тото издание на Международния фестивал Зимни музикални вечери „проф. Иван Спасов“ Пазарджик 2018. Четвъртата фестивална вечер започна с Концерт за цигулка и оркестър на Ян Сибелиус и солист  португалският цигулар Емануел Салвадор. Произведението беше изсвирено под палката на полския диригент Адам Клоцек.

Във втората част на концерта прозвуча Симфония №9 на Дворжак. Публиката изпрати на крака и с бурни аплодисменти музикантите, които за пореден път показаха истински професионализъм и дариха меломаните с прекрасни изпълнения. В рамките на тазгодишното издание на фестивала, по-рано през деня се проведе концерта матине – с талантливите деца от различни музикални школи в града.

На сцената на концертната зала се изявиха възпитаниците на Представителен детски хор „Слава Русева“, школата по пиано към читалище „Виделина“, Детска музикална академия, Градска школа по изкуствата при НЧ “Христо Ботев“, музикалните школи при „Младежки дом“, и училище „Георги Брегов“. Децата показаха любовта си към класическата музика и усвоените умения да свирят на избраните от тях инструменти.

Равносметката от 43-тото издание на престижния фестивал е, че и тази година организаторите успяха да подарят на публиката четири незабравими вечери с прекрасни изпълнения, които успяха да откъснат почитателите на класическата музика от сивотата на ежедневието и да ги пренесат в света на аристокрацията.

Следващият голям концерт на пазарджишките симфоници е през февруари – на 15-ти, когато под палката на немския диригент Амир Шиф ще прозвучат произведения на Бетовен, Моцарт и Брамс. Солист ще е цигуларят Гай Фигер от Израел.