Спасяването на двете лъвчета Терез и Масуд е наша кауза, за която ще търсим и партньорството на природозащитниците от „Четири лапи“. Това заяви днес в Пазарджик, по време на брифинга си кметът Тодор Попов. Цялото му изявление – ТУК

Той разясни концепцията си за развитие на парк – остров „Свобода“ и част от нея включва обогатяването на зоокъта. Това не е прищявка, а желание хората, които посещават острова да имат възможност да се запознаят с повече представители на фауната. – допълни градоначалникът. Ето защо, след като в петък стана ясно, че съветниците на Разград са решили да ни предоставят двете малки лъвчета, ние вече можем да заявим и своите действия. До сега ние не бяхме страна по този спор, тъй като де юре, нямахме никакви основания да се намесваме. – добави градоначалникът. Друга причина за нашата увереност е, че ние имаме опит с отглеждането на четири тигърчета и техните родители. Това е трудоемко и разходоемко и заради това, ние самите сме дарили тигърчета на други зоопаркове. Правим замени не само в България, но и в чужбина, каза още Тодор Попов.

Воденето на войни е безмислена работа, заради това ние призоваваме нашите партньори от „Четири лапи“ да се обединим около възможността да лекуваме лъвчетата и да ги отглеждаме в България, а не в Холандия. От много време аз призовавам да имаме по-високо самочувствие и да не се подценяваме, защо смятаме, че българските лекари не могат да се справят със заболяванията на лъвчетата? – добави кметът.

Клетките за малките Терез и Масуд се правят в момента и те отговарят на всички стандарти, които се налагат от българското законодателство по отношение на зоопарковете в страната. Лицензът на зоокъта е подновен на 24 октомври миналата година и е валиден до същата дата на 2021 г. Регулярно се правят проверки от страна на РИОСВ – Пазарджик, както и от Агенцията по безопасност на храните и до момента, пазарджишкият зоокът отговаря напълно на националните изисквания. Той е и част от световна организация на зоопарковете, стана ясно по време на брифинга.

Тигърът Саша в момента е в цветущо здраве, той тежи 320 кг., а дневната му дажба е от осем до дванадесет килограма месо, каза кметът. На този етап изхранването на животните не е проблем, тъй като имаме възможност да осигуряваме месо на преференциални цени. Характерно за двете лъвчета, които ще дойдат тук е това, че те трябва да преминат от мляко към месо, тъй като вече са на четири месеца. Това ще се случи, след като бъдат обстойно прегледани и са известни показателите им, допълни д- р Паун Лазаров, който е ветеринарят на зоокъта. Има вероятност едното от лъвчетата да е с проблеми в костите, но не е ясно дали става дума за рахит или генетична обремененост. Това също подлежи на изследвания.

Пазарджишкият Д-р Дулитъл смята, че ще бъде направено всичко необходимо, което ще укрепи и върне нормалния здравен статус на лъвчетата. На този етап той все още не ги е виждал, нито прегледал, нито пък е запознат с документите, в които е описан здравният им статус. Това тепърва предстои да се случи.

Ние сме хората, които ще понесат цялата отговорност. – заяви кметът Тодор Попов. Но смятам, че така е правилно. Моето желание е да се обединим в тази кауза с „Четири лапи“ и заедно да се справим. От тук насетне всичко, което се случва ще стане пред очите ви. Съоръженията на лъвчетата ще бъдат готови до месец и половина.