БЗНС – Пазарджик кани утре свободомислещите съграждани да почетем с поднасяне на цветя паметта и истинската човешка саможертва, пред паметника на репресираните. Да се поклоним на платилите нечовешка цена за вярата си в по-добра България и за стремежа им да видят България свободна от комунизъм, съобщи областният председател на партията Димитър Петков. Не сме предвидили организирано поклонение, просто подсещаме хората, че могат да оставят по едно цвете в името на каузата.

1 февруари е обявен за Ден на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим. Тази година се навършват 73 години от първите присъди на т. нар. Народен съд. 1 февруари 1945 г. е денят, в който посрещат смъртта регенти, депутати, офицери, министри, общественици, жертви на Първи състав на Народния съд.

Народният съд осъжда на смърт трима регенти, шестдесет и седем депутати, министри, генерали и полковници. Присъдите са изпълнени на същия ден. Много от близките на подсъдимите са изселени преди или по време на процеса. Според доклад на Държавна сигурност за девет месеца в страната са изселени 28 131 души и хиляди са убити.

Цветя ще поднесат пред Мемориала на жертвите на комунизма в парка пред Националния дворец на културата в столицата представители на ГЕРБ, както и представители на Реформаторския блок.

Денят на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим се чества на 1 февруари по предложение на президентите на България Желю Желев (1990-1997) и Петър Стоянов (1997-2002).

1 февруари 1945 г. е денят, в който посрещат смъртта регенти, депутати, офицери, министри, общественици, жертви на Първи състав на Народния съд. На 1 февруари 1945 г. Народният съд осъжда на смърт трима регенти, шестдесет и седем депутати, министри, генерали и полковници. Присъдите са изпълнени на същия ден. Много от близките на подсъдимите са изселени преди или по време на процеса. Според доклад на Държавна сигурност за девет месеца в страната са изселени 28 131 души и хиляди са убити.