Районният съд пусна без мярка за неотклонение собственика на кучето – палач от Мокрище – Димитър Михайлов, след като изслуша искането на прокуратурата, както и пледоарията на адвокат Иван Савов, и обвиняемия за смъртта на три годишния Тошко. Мотивите на съдията са, че няма достатъчно данни за агресивността на кучета, а също така счита, че стопанинът му няма да се укрие или извърши друго престъпление.

Съдът счете, че липсват достатъчно доказателства, които да покриват минималните законови изисквания по отношение наличие на обосновано предположение, че обвиняемият е извършил вмененото му деяние. Предстои да бъдат извършени още процесуално-следствени действия за изясняване на различните обстоятелства по грижите за кучето – дали е агресивно към хора, дали е било хранено редовно и дали ако не е било хранено това е в пряка причинно-следствена връзка със смъртта на детето.

Както вече съобщихме, Димитър Михайлов представи чрез адвоката си пред съдия Красимир Лесенски договор за наем и постоянен адрес в Мокрище, както и Акт за раждане на невръстното си дете. Той разясни, че е полагал грижи за животното, независимо от това, че е било вързано със синджир в задния му двор.

Близките споделиха, че на практика това е начинът животното да не може да достига до други животни или хора, а когато стопанинът му бил там, го разхождал.

Преди два дни Димитър Михайлов бе привлечен като обвиняем за това, че на 29 януари 2018 г., в пазарджишкото с. Мокрище, не е положил достатъчно грижи за кучето, от породата питбул, което е било под надзор, като в резултат е последвала смъртта на малолетно лице – 3-годишно момче, престъпление по чл. 325в, ал 2, във връзка с ал. 1 от НК.

Прокуратурата може да обжалва определението на съда в законово установения срок.

Ето какво още стана ясно в съдебната зала – ТУК