Бюджет от хиляда лева е напълно достатъчен, за да осигури петдневна почивка на двама души през лятото в Дубай, показа репортерската ни проверка. Самолетните билети за отиване и връщане за двама души са на стойност от 360 лв., ако бъдат закупени от нискобюджетната WIZZ. air, за периода от пети до девети юни, тази година.

Пет нощувки в Дубай, могат да ви струват само двеста лева, ако направите резервацията си в момента, в booking.com. Остатъкът от средствата трябва да бъде заделен за харчове в Обединените арабски емирства, а в момента курсът да обмените български левове в дирхами е изключително изгоден, един лев се превръща в 2.30 дирхама, което отдавна не се е случвало.

Друг е въпросът, че поемайки към Дубай, трябва да имате валиден международен паспорт, само заради това, че сме държава членка на ЕС – от нас не се изисква виза, когато влизаме и пребиваваме на територията на Дубай за срок до 90 дни.

Преди да предприемете пътуването е добре да се свържете с турагенция, за да проверите дали няма промени по входно-изходния режим на Обединените арабски емирства. Другото важно нещо, което трябва да знаете е, че българските шофьорски книжки там не важат. Това означава, че можете да се предвижите от летището до хотела с такси или обществен транспорт.

Девет прости правила

1. Кредитни карти на  VISA, MASTER CARD, AMERICAN EXPRESS и DINERS CLUB се приемат в повечето хотели, търговски центрове и магазини. Валутата се обменя само в банките и обменните бюра, извън тях се наказва.

2. По време на свещения месец Рамадан не трябва да се употребява храна, напитки и да се пуши на обществени места и в автомобилите. Притежаването и на минимално количество наркотично вещество може да доведе до присъда от 4г. затвор.

3. Наличието на следи от наркотични вещества в организма може да се приеме от властите като притежание на наркотици. Транзитни пътници под въздействието на алкохол или наркотични вещества също могат да бъдат арестувани.

4. Алкохолни напитки се сервират в лицензирани ресторанти и заведения, но употребата или видимо поведение след злоупотреба с алкохол на обществени места са наказуеми. Пребиваващите продължително в страната чужденци не-мюсюлмани могат да получат лиценз за закупуване и домашна употреба на алкохол.

5. Демонстрирането на неприлични жестове, груб език и обидно поведение на обществени места е наказуемо. Забранено е демонстрирането на публични места на жестове и поведение на привличане, като целуване, прегръщане и др.

6. Поддържането на извънбрачни сексуални връзки е наказуемо. Хомосексуалните връзки и поведение са наказуеми. Внасянето на порнографски материали е незаконно. Управлението на МПС след употреба и на минимално количество алкохол е сериозно престъпление. Застраховката ви може да бъде обявена за невалидна в подобни случаи, а финансовите загуби и претенции се заплащат от шофьора-нарушител.

7. На обществени места облеклото следва да не бъде предизвикателно. Не е прието да се снимат местни жители без тяхното изрично разрешение.

8. Важно е да знаете и това, че петък и събота са дни за религиозни обреди и има голям шанс в петък всички магазини, заведения или нетуристически места да бъдат затворени.

9. За използването на медицинските центрове в ОАЕ от краткосрочно пребиваващи в страната чужденци е необходимо предварителното осигуряване на сключена медицинска застраховка или да бъдат покрити на място разходите за медицинско обслужване.

Какво може да се внесе в Обединените арабски емирства от един турист?

1. 400 къса цигари или 50 пури на стойност не повече от AED 3,000.-;

2. Парфюмерия – само за собствени нужди на обща стойност не повече от AED 3,000.-;

3. Алкохолни напитки в:

a. Абу Даби и Фуджейра: до 4 литра алкохол, при положение че пътника не е мюсюлманин;

b. Дубай: 24 кутии (консерви) бира или 4 литра всякакъв друг алкохол;

c. Шаржа: 2 литра алкохол и един стек бира.

4. Разрешен е вносът на местна и чуждестранни валути, като в случай на внос над AED 40 000 трябва да се декларира при влизане в страната.

Генерално Консулство на Република България в Дубай
Адрес:  Jumeirah 1, Jumeirah Road 126b, Villa №18, Dubai, U.A.E.; P.O. Box 72535
Тел.: +971 4 3442419
Факс: +971 4 3442341
Дежурни телефони в извънработно време: +971 4 344 24 19
Консулска служба, приемно време: неделя,понеделник,сряда и четвъртък 09.30 – 13.00 Неприемен ден – вторник
Почивни дни: петък и събота
Е-mail: Consulate.Dubai@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/uae

Какво можете да видите в Дубай?

1. Плажове – от скромно селище на търсачи на перли, Дубай се превърнал в първокласна световна дестинация само за две десетилетия. И днес продължава да се развива с космическа скорост. Посетете Бурж Халифа или традиционните базари и криволичещи алеи на Дейра и Бур Дубай, за да усетите „истинския“ Дубай.

2. Дубайския фонтан – Вижте как водата се превръща в лъчи с цветовете на дъгата, които се изстрелват нагоре под звуците на световна музика. Тази очарователна гледка ще впечатли цялото семейство, особено през вечерното шоу от 18:00 до 23:00. Изглежда ви познато? Същата компания създава Фонтаните в Лас Вегас на Беладжио.

3.  Сук Мадинат Джумейра (пазар) – в никакъв случай не пропускайте да се докоснете до динамиката и аромата на истинския “сук”. Това е арабската дума за пазар. Тук се предлага всичко – тамян и наргилета, луксозни платове, злато и вещи за дома.

Зони на транспорта и цени може да видите тук 

Много полезен сайт за публичния транспорт може да намерите тук