Специализираният наказателен съд временно отстрани от длъжност кметът на Септември Марин Рачев, по закон с неговата работа сега ще се заеме заместникът му Явор Митев. Длъжността си губи и надзорникът на общината Станой Милов. Мярката е временна и може да бъде обжалвана пред по-горна инстнция.

Отстраняването на Рачев бе поискано от Специализираната прокуратура, след като в негови офиси, домове и на работното му място бе извършена специализирана акция, при която бяха иззети документи уличаващи градоначалника в съмнителни сделки.  Към момента на Марин Рачев са повдигнати две обвинения за безстопанственост и извършване на сделка, нанесла щети на общинския бюджет в размер на 100 000 лв.

Според спецпрокурорите Мария Николова и Дойчо Тарев присъствието на Рачев в общинската сграда, ще му даде възможност да въздейства върху свидетели по делото, тъй като в голямата си част те са негови подчинени. Парадоксално е и това, че гаранцията, която му е наложена от Спецпрокуратурата надхвърля размера на средствата, за които са повдигнати обвинения спрямо него. Марин Рачев заяви, че сумата ще бъде обжалвана. Заедно с него от длъжност днес е отстранен и служител на общината, който е трябвало да упражнява надзор над сделките и обществените поръчки извършвани от кмета.

Днес е станало известно, че Марин Рачев е депозирал молба за отпуск на 1 февруари, според прокуратурата обаче, той не е имал физическата възможност да стори това, тъй като на първи февруари е бил арестуван в 6 часа сутринта, а на следващия ден е освободен по обяд.

Изборът на законодателя на Специализирания наказателен съд за делото е избор на съд, който да изпълнява поръчки. Това каза адвокатът на кмета на Септември Марин Рачев Васил Василев на откритото заседание, на което се гледа искането за отстраняване от длъжност на кмета и на служителя на общината Станой Милов, предаде Агенция „Фокус“. „Бяхме призовани в 10.00 часа за извършване на процесуално-следствени действия.

В 11.15 бяхме извикани и на клиента ми беше връчена призовка, която няма входящ номер на Специализирания наказателен съд“, посочи той. „Получихме призовка, че делото е насрочено за 15.45 часа и се явяваме“, коментира Васил Василев. „При положение, че е кмет на Септември, община извън столицата, този начин на процедиране лишава и Рачев, и защитата му от възможност да ангажират всички възможни доказателства по делото“, заяви адвокатът. „Беше извършена процедура, която обективно лишава обвиняемите от възможност да се защитят“, каза още той.

Днешното съдебно заседание се проведе на фона на протест на десетки жители на Септември и региона. Те са категорични, че кметът е невинен и атаката срещу него е политическа.