Магазинът на „Фаема Мод Капитанова“ бе запечатан при проверка на данъчните, заради неиздаване на касови бележки, съобщиха от ТД на НАП – Пловдив. Търговският обект е любимо място за пазаруване на пазарджиклии, а и не само, заради ниските цени.

Същата съдба сполетя и нови сергии и търговски маси на общинския пазар във Велинград, които са собственост на „Лео 60 Драгомир Маджаров“ ЕТ, Събрия Мехов, „Мемент- Н Кръстева“ ЕТ , Юлияна Гангова, Сашко Георгиев, Димитрийка Кочева и Живко Живков.

Припомняме, че вече стана традиция инспектори на НАП, съвместно с екипи от МВР да извършват скрити и явни наблюдения, инвентаризации на наличните стоки и проверки за отчитане на оборотите от началото на туристическия сезон във всички зимни курорти през зимата ни на летните курорти в разгара на лятото. Следи се и движението на стоки към хотели, ресторанти и други търговски обекти, като на постоянно наблюдение са подложени също борси и тържища.

От началото на сезона данъчните са  извършили над 3 000 проверки и наблюдения. Резултатите сочат, че най-много нарушения на данъчните изисквания има в Пампорово, а най-малко в Банско. За първи път първенството на данъчните нарушения се държи от несъответствието на наличните пари в касата с отчетените на касовия апарат. До този момент най-често откриваното данъчно нарушение бе не издаването на касова бележка.

От НАП отчитат, че общият брой на нарушенията от началото на зимния сезон в курортите намалява до под 10% , като значителен принос за това има практиката на запечатване на обекти за данъчни нарушения за срок до 1 месец.

Очаква се до края на зимния сезон в Боровец, Банско, Пампорово, Велинград и други курортни селища да бъдат извършени още поне 5 000 проверки. В кампанията участва и звеното за фискален контрол, който освен движението на рискови стоки проверява и ползването на луксозни автомобили за лични нужди.