06пожарникари -обща

За 23-ти пореден път днес в столицата се проведе официална церемония за награждаването на победителите в Националния конкурс “Пожарникар на годината 2017г.”

Награда днес получи и мл. инсп. Венцислав Спасов ОТ УПБЗН – Септември. Той участва активно в погасяването на сложни и тежки пожари, както и при оказването помощ при тежки пътнотранспортни инциденти. В края на месец юли, заедно със свой колега пренася на гръб десет деца през коритото на река Чепинска край село Варвара. Проявява висок професионализъм при гасенето на големите горски пожари през месеците август и септември в района на гр. Ветрен и село Аканджиево.

 

Отговорност е каузата в нашата работа, заяви гл. инсп. Боян Кондуров, началник на РСПБЗН – Благоевград, отличен с наградата „Пожарникар на годината“. Като благодари за оказаната му чест, той отбеляза, че това е награда и оценка за работата на всеки един от колегите му в екипа. Той бе категоричен, че за да си пожарникар е нужно сърце, чувство за дълг, чест и кураж. Гл. инсп. Кондуров  пожела на всички свои колеги да съумеят да запазят искрата и хъса за работа, защото „това, което правим, си заслужава“.
Сред отличените са служители на ГДПБЗН, участвали при погасяването на големия горски пожар в района на Кресна и Симитли и при спасителните операции след наводненията в югозападната част на страната.

Наградени са и служители, които през изминалата година приоритетно са работили с деца и хора от рисковите групи. По инициатива на тези инспектори и в сътрудничество с местната власт в домовете на възрастни, самотноживеещи и болни хора от малки населени места бяха поставени димни датчици, а състоянието на електрическите и отоплителните им инсталации бяха проверени.

По традиция на церемонията бяха връчени и награди за доброволец на годината и доброволен отряд на годината. Доброволчеството в България укрепва с всяка година – вече има 3000 подготвени и обучени мъже и жени, които при необходимост помагат на служителите на ГДПБЗН.

Министерството на вътрешните работи ще продължи да подкрепя усилията на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ за подобряване  условията на труд на пожарникарите, заяви зам.-министър Стефан Балабанов. Той увери, че процесът ще продължи и през тази година ще бъдат обновени още 22 сгради на пожарните служби. Ще бъдат осигурени и необходимите предпазни средства за пожарникарите. В приветствието си заместник-министърът благодари и за оказаната подкрепа на доброволците и изрази увереност, че обединени и подкрепени от хората, служителите на ГДПБЗН ще бъдат още по-силни.