Успешната постановка на пазарджишките театрали „Не залагай на англичаните“ ще бъде представена на германска сцена. Другата седмица – на 15, 16 и 17, Симеон Гълъбов, Калин Попов и Илия Пепеланов ще се развихрят с представлението на Владлен Александров в Хановер. В края на миналата година актьорите от пазарджишкия театър имаха двумесечно турне в САЩ и Канада, където играха комедията пред наши сънародници в 13 града.

Представлението е играно за първи път през 2007 година на сцената на Белградския драматичен театър. „Не залагай на англичаните“ е разказ за едно поколение, натрупало доста горчивина, защото точно когато неговите представители е трябвало да живеят най-добре, на тях им е било най-тежко, заради събитията в страната. Тези хора са заживели с нагласата, че някой друг им е виновен, че Сърбия им е виновна, макар че те самите най-често не правят нищо, за да променят нещата. Героите в пиесата не се занимават нито с наболелите, нито с обичайните житейски проблеми.  Тримата приятели са болезнено увлечени по футболните залагания.

Те не се занимават нито с наболелите, нито с обичайните житейски проблеми, защото това изисква от тях усилие и личен ангажимент, а много по-лесно е просто да следиш телетекста, да залагаш и да се оставиш късмета да решава вместо теб дори ако става дума за живота ти. Докато ги наблюдаваме отстрани, всеки ще се сети, че познава по някой Паун, Буле или Пикси, но въпросът е дали ще признае в себе си, че и той самият притежава по нещо от тримата. Актьорският състав на пазарджишкия театър е първият в България, който играе постановката на Владимир Джурджевич.