Пазарджишкият фотограф Никола Колев се включи в конкурс на Българска асоциация по водите (БАВ) и сдружение „Аз обичам водата“. Националният фотоконкурс е на тема „Изворите в България“ и цели да представи впечатляващи кадри с изворна вода от подземни и надземни източници, включително минералните извори и гейзери в страната, с прилежащи съоръжения – чешми, фонтани, бани и т.н. Фотоконкурсът се осъществява в рамките на традиционното събитие на БАВ и Сдружението „СЕДМИЦА НА ВОДАТА“, по случай Световния ден на водата – 22 март, и е част от инициативата „Международен Воден Мост“ (International Water bridge).

За да подкрепите Никола Колев – гласувайте – ТУК

В България има общо 225 находища на минерални извори. В Южна България те са 148, като там преобладават естествените находища. В северната част са 77, повечето добити чрез сондаж. Лечебните свойства на българските минерални води са познати от дълбока древност до наши дни, като край тях са изграждани балнеолечебници и обществени бани.

Освен кладенчета, чешми, извори на реки, минерални извори, във фотоконкурсът може да се включват и фотографии с водопади от България!

Петдесетте най-впечатляващи снимки в конкурса ще станат част от фотоизложба „Изворите в България“, която ще бъде представена от 22 до 27 март в София. Десет от тези 50 кадъра се избират от онлайн публиката, след електронно гласуване. Останалите 40 се посочват от експертно жури.

Само пет от общо 50-е снимки ще станат безспорни победители в конкурса през 2018 г. Те ще бъдат обявени на официална церемония. Авторите на творбите ще получат специални награди.

В категория „Награда за обществена институция“ могат да участват държавни, общински, културни институции или НПО организации. Категорията има и допълнително условие – снимките да са придружени с пояснителен текст, представящ символика, положителен пример или общественополезна практика, с устойчиво управление на водните ресурси от институцията или организацията.

Част от конкурса могат да бъдат фотографии, които са пряко свързани с темата „Изворите в България“, с високо качество, подходящо за печат 50×70 см. Работите могат да бъдат цветни и/или черно-бели. Всеки един автор може да вземе участие с не повече от 3 свои фотографии.