Кучето от Мокрище няма да бъде умъртвено, съобщи д-р Петко Митев, директор на Агенцията по безопасност на храните – Пазарджик. Днес изтиче четиринадест дневният карантинен срок, в който трябва да се установи дали питбулът има заразни болести като бяс например. На този етап то дава признаци на клинично здраве и няма нито един симптом на агресия. Най-вероятно това се дължи на факта, че животното получава храна и нормални условия на живот.

До евтаназия може да се стигне ако Цезар отговаря на законовите изисквания – агресивен е и има опасност да нападне други хора. Процедурата се извършва от лицензиран ветиринарен лекар и е много ясно разписана от закона, категоричен е лекарят.

Все още обаче Цезар е необходим и на досъдебното производство, което тече по случая със смъртта на три годишния Тошко. Единствено по тази причина би могъл да бъде екстрадиран в полицейски приют за кучета.

По принцип обаче няма пречка животното да продължи да живее, независимо дали в приют на природозащитници или частен дом, каза д-р Митев.