В момента в цялата страна тече опит за антиучителска кампания под формата на родителски протест, ползващ много силни епитети и целящ очерняне на цялата образователна система напълно манипулативно. Синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа” в регион Пазарджик винаги би подкрепил промени в ЗПУО в посока на по-голяма демократичност (напр.въвеждане на мандатност на работодателите в образователната система), но категорично отхвърляме опитите за черен пиар, насочен към учителите, заради отделни и изолирани непрофесионални прояви на детски възпитателки.

В ДГ на България работят хиляди детски учителки с огромен опит и професионална, човешка грижа за децата, а сега всички те се чувстват унижени. Обществото не бива да допуска преминаване на мярката! Не може един самодеен родителски кооператив да издига слогани: „Не на НАСИЛИЕТО в ясли, ДГ и училища”, сякаш това е тотално и повсеместно явление! Вижда се зле прикрит опит за набеждаване на учителите за насилници, поставянето им под един знаменател с няколко непригодни за педагогическата професия лица. Доста повече случаи на агресия има срещу педагози, на които са нанесени тежки морални и физически травми от ученици и родители. Няма как да се съгласим с подобни крайно несправедливи внушения! Никой никога не е лишавал родителите от достъп до училищата, най-малко пък учителите са желаели подобно нещо, точно обратното, а доколкото знаем навсякъде и в ДГ е така. Самото наличие на онова видео е показателно.

Относно предложението за мандатността на директори и началници, ние от Синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа“ – Пазарджик го подкрепяме напълно, но останалите искания на протестиращите са по-скоро палиативни, а някои неясни, странни и дори напълно неприемливи, напр. за учредяването на синдикалните структури, което отдавна е уредено в КТ и се прилага стриктно. Точките 2, 3, 7 и 13 са направо абсурдни! Какво общо имат учителските професионални организации с проблема на агресията в този конкретен случай с уволнените възпитателки, които се държаха непрофесионално и затова са уволнени?! Винаги сме били за крути мерки против всякакъв вид агресия, доказано е с документи! Що се отнася до видеонаблюдението, то повечето училища са опасани с камери като в банки, но агресията от това не спира, а и тя по-скоро е насочена към учителите, примери са десетки! Къде са родителите, къде е държавата в тези случаи?! Защо държавният апарат не взема никакви реални мерки против масовото тютюнопушене и употребата на алкохол сред подрастващите, да не говорим за наркоманиите?! Докога обществото ще прехвърля проблемите от болната глава на здравата?

Доходите на учителите са хронично ниски, което е довело до масово задлъжняване на семействата на педагозите, средната заплата на учителите продължава да е значително по-ниска от средната за страната. Докато учителските заплати не се увеличат двойно и не достигнат средна брутна заплата от 1600 лв. и то много скоро, промяна няма да се осъществи! Едва тогава може да се говори за взаимно уважение и доверие между държава, учители, родители и ученици.

 

Пазарджик. 16.02.2018 г.

Димитър Хаджидимитров, председател на РС „Образование“ към КТ „Подкрепа“

 

Ето и становището на националното ръководство – ТУК