Сто години от рождението на бившия Първи секретар на БКП в Пазарджик – Спас Господов, ще отбележи през тази пролет областната организация на БСП. Инициатор за отбелязването на годишнината е „последният Първи“ на Пазарджик – Борис Димитров. Днес в Областния съвет на партията се състоя сбирка, на която стана ясно, че към идеята могат да се присъединят още близо седемдесет човека, интелектуалции и бизнесмени, които отлично познават организаторските и човешките качества на Спас Господов. Освен, че всяка една от общинските организации ще набележи начин да отбележи годишнината, се предвижда и да бъде направено общоградско тържество в Пазарджик. До Общинския съвет пък ще бъде отправено и предложение Спас Господов да бъде посмъртно признат за „Почетен гражданин“ на областния град.

19борис димитров

Според Борис Димитров – Спас Господов е бил човек с изключителен ораторски талант и организационни качества.

Всъщност създаването на сградата, в която сега се помещава общинска администрация се дължи тъкмо на Господов, който дава предложение до някогашния държавен партиен елит за изграждането на монолитната четиринадесет етажна постройка.

19петя цанкова

Петя Цанкова заяви, че съвсем скоро ще бъдат изградени комисии, които ще съставят план за отбелязването на годишнината. Ще бъдат чути и всички поканени в Инициативния комитет по този повод.

Сто години от рождението на Спас Господов се навършват на 23 април 2018 г. Семейството му е с панагюрски корени и се заселва в Пазарджик през 1911 г. Бащата – Никола е майстор бакърджия. След продължително боледуване през 1926 г. умира майката на Спас, като оставя четири сирачета на възраст от три до тринадесет години. За да помага в издръжката на децата Спас напуска училище и се хваща на работа в каучуковата фабрика „Братя Сотирови“, а по-късно се мести на други работни места, предимно като общ работник.

Завършва гимназия в Пазарджик през 1935 г. Приет е за студент по химия в София през 1940 г. Развива активна дейност като член на БОНС. През 1943 г. е арестуван и осъден на петнадесет години строг тъмничен затвор. Посреща Девети септември там. От есента на 1947 г. е последователно Първи секретар на Околийските комитети на БКП в Пазарджик, Пещера, Асеновград. През 1957 г. в Пловдив.

19продрум

Продрум Димов е сред инициаторите за отбелязването на годишнината

След създаването на окръзите през 1959 г. е избран за Първи секретар на Окръжния комитет на БКП – Пазарджик и работи там до март 1969 г.

Бил е народен представител в Четвърто и Пето Народно събрание. После е посланик в Румъния и Ирак.

Голяма част от днешния облик на Пазарджик дължим на Спас Господов. По негово предложение в града по време на социализма са изградени сградите на ДКТ „Константин Величков“, хотел „Тракия“, Профсъюзния дом, Пощата, Младежкия дом, Сградата на Историческия музей и ХГ“Станислав Доспевски“, Държавен архив, Общината и много други.

Спас Господов почина на девети юли 2007 г.