Заради родител, който тръгнал да напада с юмруци учителка, от миналата седмица детска градина „Валентина Терешкова“ разполага с паник – бутон, разказаха майки на деца от градината. Драмата се разиграла по време на грипната епидемия и оставяйки детето си бащата се скарал с възпитателката, че заради болни деца в групата и неговото започнало да кашля. Учителката не се съгласила с изказването, а след това последвали вербални нападки и опит за нанасяне на побой.

За щастие мъжът не набил госпожата, но потрошил прозорците на една от вратите на градината. За да се предпазят от подобни случки за напред, ръководството на градината, решило въпроса с паник-бутон. Той е свързан с директорския кабинет и полицията.

Напоследък се говори предимно за агресията на учителки над децата, но самите възпитателки не рядко стават жертва на агресивни родители, разказаха майките. Имало е случаи когато пред очите им, родители са се карали с учителки и лелки в градината за неща, които не зависят от тях. Хората станаха много изнервени и това рефлектира в абсолютно всичко, казва едната от майките, чието момиченце скоро ще напусне градината, за да тръгне на училище.

Тя е и редовна посетителка на „Училище за родители“, програмата, по която се осъществява инициативата на Местната комисия за борба с противообществените прояви, вече е обогатена с нови теми. Заниманията се провеждат два пъти месечно и се водят от експерти на комисията. Предлагат се възможности за обсъждане на казуси касаещи възрастовото личностно развитие на детето и методи за правилен родителски подход.

Шест са основните модули, по които ще се работи през тази учебна година – „Детските рисунки, какво ни казват те?“, вариации на общуването, агресията и методи за справяне с нея, опасностите на интернет, ползите от компютърните игри, особеностите на прехода от детска възраст към първи клас, половото възпитание на децата.

Инициативата „Училище за родители“ ще завърши с празник на децата и родителите, който ще се проведе в края на април.

* Снимката е илюстративна