Кметът на Пещера Николай Зайчев бе гост на младшите посланици на Европейския парламент от Профилираната гимназия „Иван С. Аксаков“ в Пазарджик. В поредицата от инициативи „Коридор Европа“ Зайчев участва като представител на Комитета на регионите, в който е представител на България. Кметът подробно говори за ролята на ЕС и колко важно е членството на България в Съвета. „Много публични обекти, в повечето български общини, са обновени с евросредства. Включително и сградата на вашето училище е основно ремонтирана с пари от ЕС. Например капиталовата програма на Община Пещера е 240 000 лв. за тази година, в същото време сме привлекли 12 милиона лева от Европейските фондове“, сподели Зайчев.

Кметът на Пещера представи Комитета на регионите, поясни коя държава колко представители има в най-големия орган на местната власт, сподели любопитни факти от работата в зала, дебатите по различните становища. С охота градоначалникът отговори на зададените въпроси, които освен дейността му като член на Комитета, засягаха и работата му в Общината, както и участието му в първия голям форум за туризма в рамките на българското председателство.

Профилираната гимназия „Иван С. Аксаков“ е едно 30-те нови училища от цялата страната, които участват в Програмата за училища посланици на Европейския парламент през учебната 2017/2018 година. Основната цел на програмата е да подобри осведомеността сред учащите относно Европейския съюз, европейското гражданство и парламентарна демокрация и да ги включи активно в създаването на европейския дневен ред.