Първата голяма награда на Ирмена Чичикова е Аскеер 2009 за ролята на Мариане в „Изкуството да смиташ боклука под килима” от Ингмар Бергман, постановката бе на режисьорката Десислава Шпатова на нашия Драматично-куклен театър „Константин Величков”, в категория „Водеща женска роля“.

Вчера в Берлин Ирмена Чичикова излезе на сцената на Берлинале, заради наградата „Златна мечка“  за филма „Не ме докосвай“ на румънската режисьорка Адина Пинтилие – копродукция с българско участие. Копродуцент на филма е Мартичка Божилова, музиката е поверена на Иво Паунов, Ирмена Чичикова изпълнява една от главните роли, а Георги Налджиев има поддържаща роля в лентата.

Девет години делят Ирмена от запомнящата се роля в Пазарджик, до ролята, която ѝ донесе световна слава. Родена е през 1984 год. в гр. Пловдив. През 2008 год. задвършва НАТФИЗ в класа на М.Младенова и Ив.Добчев. Работила с Ив.Станев в „Изкопни материали“, със Ст. Трифонов в „Стъклената река“. Участва в постановката „Изкуството да смиташ килима“ с реж. Д.Шпатова, за което е номинирана за поддържаща женска роля за „ИКАР“. След тези изяви на театралната сцена, тя се впуска и в други приключения, била е корица на поне пет модни дамски списания, снимала е поне в пет филма. Но всъщност признанието идва точно сега с „Не ме докосвай“.

Името Ирмена е избрано от майка й и е персонаж от разказа на Елин Пелин “Напаст божия” (споменато е в изречението: “Умря Ирмена, млада невеста, вчера под венчило минала”). “Фейсбук обаче разби моя личен мит и илюзия, че името ми е единствено. Мисля, че има поне 2–3 Ирмени в България, както и някакви испанки. А фамилията е родопска, също нестандартна и няма нищо общо с “Мъртви души” на Гогол, а идва от нейния основател – Кольо Чичика, който просто заеквал и носил този прякор.” – това признава Ирмена в интервю за столичен вестник.