Информацията, свързана с източниците на финансиране на сделката по продажбата на бизнеса на ЧЕЗ Груп в България, предоставена от министър-председателя Бойко Борисов на народните представители вчера, е получена от кабинета на премиера Андрей Бабиш, след като беше поискана от премиера Борисов при проведения телефонен разговор между двамата, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет.

Върху нея няма гриф за сигурност, но поради факта, че не е съставена от орган на изпълнителната власт в България и съдържа данни за евентуални бъдещи банкови операции, е заведена в секретното деловодство на Народното събрание.

Без да коментираме съдържанието на предоставения материал и каквито и тълкувания да му бъдат правени, подчертаваме, че това е първата официална информация по сделката и тя беше предадена на народните представители незабавно след получаването й.

„Жертва в скандала с продажбата на ЧЕЗ не е властта, а абонатите на електроразпределителното дружество и българските граждани. Затова държим да знаем как тази фирма без история и без капацитет получава такива големи банкови гаранции“. Това заяви президентът Румен Радев днес в отговор на журналистически въпрос. Държавният глава отново призова да се даде ясен отговор кои банки са изразили готовност да финансират тази сделка, при какви механизми и дали въпросната фирма е получила политическа подкрепа, за да бъдат банките толкова щедри.

 „Как така отговорните институции научават и започват да действат постфактум?“, попита президентът и добави, че все още не е получил отговори на зададените от него публично въпроси по отношение на електроразпределителното дружество. Държавният глава посочи също така, че вече са били споменати имена на банки, както и офшорни фирми по сделката за придобиване на активите на ЧЕЗ в България и затова е много важно да бъде изяснен механизмът за финансиране на сделката.

 „Отговорността за този случай остава в България. Тя не може да се търси навън“, подчерта още Румен Радев и добави, че е готов при необходимост да проведе разговор с чешкия президент Милош Земан, както и да изпрати свой представител утре, който да присъства на съвместното заседание на парламентарни комисии по тази тема.

 „Бих свикал КСНС по обща тема за енергетиката, тъй като и ЧЕЗ и АЕЦ „Белене“ са частни случаи. Големият проблем е, че няма национална стратегия за енергетиката с дългосрочен хоризонт и всичко се решава на парче и ще имаме скандал след скандал“, посочи още президентът Румен Радев пред журналисти след участието си 31-ото общо събрание на Националното сдружение на общините в България