В град Брацигово празникът започна в църковния храм Свети „Йоан Предтеча” с молебен за здраве на българския народ и панихида в памет на загиналите за свободата на България, отслужена от протойерей Любомир Траянов.

03брацигово

Малки и големи се стекоха в църквата, за да запалят свещица и да преклонят глава пред подвига и саможертвата на героите. Сред официалните лица, присъстващи на честването бяха: кметът на общината Петко Петков, председателят на Общинския съвет Надежда Казакова, зам.-кметът Йордан Павлов, секретарят на общината Мария Мадарова, общински съветници.

03брацигово2

 

Последва тържествено шествие от храма до паметната плоча, поставена на дома на опълченеца Тодор Чомов, участник във втора опълченска дивизия, защитавала Самарското знаме при Стара Загора и Шейново.

03брацигово1

Шествието продължи до мястото на паметника на руските освободители. Войници от поделение 28930 гр. Брацигово издигнаха националния флаг под звуците на химна на България.

03брацигово3

 

Тържествено слово бе поднесено от директора на Градски исторически музей. В знак на признателност цветя и венци се поднесоха от името на местното ръководство, Народно читалище „Васил Петлешков-1874″, СУ“Народни будители“, КСУДС, Общинската структура на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, партии и коалиции и признателни граждани.

03брацигово4

 

Честването на националния ни празник завърши с празничен концерт на мъжки хор “Стефка Благоева“ гр. Пловдив, които изпълниха български патриотични песни.

Историята 

На 3 март през 1878 г. е подписан Санстефанският мирен договор между Русия и Османската империя, с което се слага краят на Руско-турската война от 1877- 1878 г. Датата 3 март слага начало на Третата българска държава. България се учредява като автономна, но васална държава с граници, които обхващат с малки изключения почти всички земи в европейската част на Турция, населени с българи. Общата й площ възлиза на повече от 170 хил. кв. км. За първи път Трети март се чества през 1880 г. – две години след Освобождението – като Ден на възшествието на престола на император Александър Втори.

Две години по-късно – през 1882 г., Държавният съвет приема „Списък на неприсъствените дни в Българското Княжество“. В него за първи път е записано, че денят 19 февруари се чества като ден на „Заключаването на С. Стефанский договор“. С въвеждането на Григорианския календар през 1916 г. събитията от 19-ти и 20-ти век се преизчисляват, като към датата съответно се прибавят 12 дни за 19-ти в. и 13 дни – за 20-ти век. Денят 19 февруари 1878 г. стар стил, става 3 март по нов стил. За първи път по новия стил 3 март е честван през 1917 г.