Балони и гълъби полетяха в небето над Пазарджик по време на речта на кмета – Тодор Попов, днес на пл. „Константин Величков“. Топлото и слънчево време изведе стотици жители и гости на града, за да станат съпричастни с тържествата посветени на 140 -годишнина от подписването на Санстефанския мирен договор, който ражда новата свободна България.

03тодор-знаме1

03тодор-флаг

Церемонията по традиция започна с издигането на националния флаг, а това направи кметът Тодор Попов. След това той поздрави с вдъхновяващо слово своите съграждани, като им напомни, че свободата не е дошла даром при нас, а за да се радваме днес, животът на хиляди българи е бил жестоката цена. „Защо само по празници ги помним тези, неща?“ – попита гражданин на преклонна възраст, който се тюхкаше, че в днешно време българите са разединени от политиката, а дори и ден като днешният пак ги настройва едни срещу други, понеже половината харесват Русия, а другите я отричат. „Много хубаво слово произнесе, кметът, ама дали го слушаха всички внимателно?“ – продължи беловласият мъж./Цялото слово – ТУК/

03тодор-реч

Празникът уважиха народният представител от БСП – Надя Клисурска, зам. областният управител Йордан Кожухаров, както и местните лидери на политическите партии.

03каба

Гости на града днес бе и част от смолянския ансамбъл „Сто каба гайди“, който поведе празничната програма. /откъс от изпълнението им – ТУК/

03танцьор

И докато те свиреха имаше и един малък танцьор, който вложи много страст в танца на фона на гайдите – ТУК

03данислав

Това е малкият Данислав от СУ“Г.Брегов“, който е един от танцьорите на „Детство“.

03публика

След това на Тортата танцуваха пазарджишките деца от „Чудесия“, „Детство“, „Чавдар“, Детско-юношески фолклорен ансамбъл „Елица“ и Димитър Френски.

03марин03тъпани203тъпани103тъпани

03балони03чудесия03чудесия103гълъби