Ана ГРОЙС, PZdnes.com

Идната неделя, на 11 март септемврийското село Варвара събира кукерски групи от цялата страна за първия по рода си в селото Кукерски фестивал, чиято цел е съхраняване и популяризиране на българските традиции, игри и обичаи с маски.  Във фестивалната програма ще вземат участие над 500 човека от цялата страна. Заявка за участие са дали фолклорни, маскарадни и кукерски състави от Лесичово, Церово, Челник, Виноградец, Бачево, Победа, Семчиново и разбира се домакините от Варвара.

06dervish

Събитието ще се проведе на стадион „Балкан“ в селото. Началото е предвидено за 10:00 часа. Откриването на фестивала е поверено на самодейните групи – женски и мъжки певчески групи, и танцови формации. Организаторите са амбицирани пилотното издание на фестивала да пробуди интереса на местните хора, а и на много гости, които ще дойдат в септемврийското село, да се докоснат до магията и очарованието на българския фолклор, и се надяват инициативата да продължи и занапред. Очакваме участниците, които ще пресъздадат различни ритуали да дойдат във Варвара на състезание, но и за емоцията, за веселбата, за признанието, че са участвали.

А зрителите пък, които ще дойдат се надяваме да споделят магията на играта, да се насладят на народните ритми, колорит и багри. Да се почувстват обновени и да си пожелаят здраве, и късмет – категорични са от Инициативния комитет и канят всички, които желаят да присъстват на маскарадните игри на стадиона в неделя.