В четвъртък – 8-и март ще настъпи най-благодатният ден за търговия на цветя, разказаха собственици на магазини в центъра на Пазарджик. По-предвидливите купуват още днес, тъй като цените все още не са тръгнали нагоре. Не така обаче ще е само след ден, когато растенията ще се харчат като топъл хляб. Аритметиката на търговците сочи, че всеки мъж се прибира у дома поне с два букета. Цветя пазаруват и дамите, за да зарадват майки, сестри и свекърви.

Още от днес се приемат и поръчки за отнасяне на цветя по домовете и офисите в града. Обикновено във всеки цветарски магазин има и по една необичайно голяма поръчка.

Преди години това бяха букети от по сто рози, например, но сега господата станаха по-изобретателни и предпочитат изненадата да бъде букет с подарък. – разказаха в една от цветарниците. Специално ние, предлагаме и подаръчни кошници, които заедно с цветята струват от петдесет до сто лева. В кошницата има изискано вино и шоколадови изделия. Имали сме и случаи, в които господинът иска да добавим и малко бижу. – додава флористката.

Рози, зюмбюли, циклами, лалета, както и множество екзотични растения ще се превърнат в букети за осми март. Най-евтиният вариант е саксийката със зюмбюл или лале, чиято стартова цена е седем лева в магазините и с два лева по-малко на пазара.