Три партии „Възраждане“, „Българска пролет“ и БСП се събраха днес под прозорците на Министерски съвет, за да поискат оставката на правителството. Това е само началото на серията от предстоящи протести, обяви един от ораторите на протеста. Следващата седмица той ще бъде под прозорците на ЧЕЗ, тъй като протестиращите настояват тази сделка да бъде развалена. „Кабинетът трябва всеки ден да бъде подложен на натиск, натиск, какъвто упражняват всички останали демократични народи върху своите правителства. Няма да го съборите с един митинг, трябва всеки ден да сте тук на този площад „Независимост“, защото вие сте свободни граждани, но трябва постоянно да отстоявате тази свобода, всеки миг и всеки ден“ – това заяви представител на БСП, който ръководи организацията на столетницата в Лондон. „Тук съм, защото не искаме вече да живеем зад граница, искаме да се върнем в България, но не при тези условия и не при това правителство“.

„Ние не сме както ни нарече онзи горе – „гадове“, а сме се събрали защото не искаме тази държава да бъде мачкана, не искаме повече да ни ограбват, неа днес да бъде началото на това, което от тук нататък трябва да се превърне в ежедневие. тези трябва да си отидат, за да има България“ – това пък каза депутатът Таско Ерменков.

Чувам, че отсреща заседавало българското правителство. Това не е вярно – там са новите българоубийци. Там са хора, които българският народ нарече лъжепатриоти, тикви, с една дума – престъпници. Скъпи полицаи, престъпниците не са тук, а са в онази сграда и надничат уплашени зад перденцето. Съгласни ли сте да ви управляват откровени простаци, които от ефира на БНТ отправят най-грозни обиди към патриарха на Руската църква. Тук сме, за да дръпнем шалтера на това правителство“, включи се и бившият „патриот“ Димитър Байрактаров, част от НФСБ в предишния парламент.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че Борисов водел война с „всеки различен“ от него, като „различните“ били подложени на репресия. На първо място като „различен“ беше посочен президентът Румен Радев. Никой не може да прави бизнес заради „Калинки, Гинки и Деляндобревци“.

Според Нинова Борисов опорочил имиджа на България по време на европредседателството, а „непростимо унижение“ било, че Борисов позволил България да е на колене пред „волята на Гинка“. Нинова засегна отново и темата за Истанбулската конвенция и как парламентът т.е. ГЕРБ не позволил референдум за нея, за „традиционните семейни ценности“, като БСП били заклеймени като „тъмните сили“, които не позволили ратификацията. „Ние не приемаме, че нашите момиченца в училище ще бъдат обучавани, че могат да бъдат и момченца, защото държим на семейството“, каза Нинова по повод на Конвенцията и призова българите, които били разочаровани от политическата класа, да не униват, а БСП щели да дадат тласък за победа, която да доведе до свободна, демократична България.

„Бойко е най-големият страхливец в държавата. Бойко, страхливецо, не се крий – ти искаш да приватизираш нас, българите, да ни превърнеш в роби““, наля масло друг червен депутат – Стоян Мирчев, според когото зад Гинка надничал само Бойко Борисов. „Държавата не е лош стопанин – лош е стопанинът в тази сграда и трябва да се омита възможно най-бързо. Оставка! България не е за продан!“, завърши Мирчев.

Последва и опит на протестиращите да влязат в Министерския съвет, за да връчат оставката на Бойко Борисов, но плътен полицейски кордон прегради главния вход. Начело беше Велизар Енчев, също бивш депутат от НФСБ – в предишното Народно събрание. Получи се известно бутане между полицаи и протестиращи, а Костадин Костадинов обяви, че е успял да внесе „документа с оставката“ и че Борисов не го бил приел лично, защото го нямало в момента. Ако не подпише, утре пак ще сме тук, закани се той.

* Снимка: actualno.com материалът е направен на базата на видеозапис на целия протест, който е публикуван в сайта – ТУК