Ноторно известен факт е, че пазарджиклийки обичат да се труфят. И това не е от днес. Още някогашните кокони от областния град, са завъртали акъла на не един известен мъж. Достатъчно е да споменем художничката Елисавета Консулова – Вазова, както и дамата, която размътва мозъка на Иван Вазов, но въпреки неговите трепети отказва да му стане жена. Иначе Патриархът на българската литература щеше да е пазарджишки зет.

06Elisaveta Konsulova-Vazova

Елисавета Консулова – Вазова, автопортрет

Но тези дами, за които стана дума по-горе, са били с блестящо за времето си образование и носителки на много висока култура.  Повечето от тях са владеели френски език, можели са да свирят на пиано, танцували са валс и са имали още много достойнства. За благоприличието им следели дори местните вестници, ако се съди по разказите на д-р Константин Кантарев в „Пролетта на един град“. Там е цитирано следното съобщение от местната преса: „Забелязахме, че госпожица Е.Л. прекалено закъснява по соаретата и ако не спре да го прави, ще напишем в другия брой, цялото ѝ име.“ Местните дами не можели да ходят по заведенията, а също така не посещавали вечеринки без да са придружени от съпрузите или годениците си. в случай, че били неомъжени, те трябвало да посещават обществените места в присъствието на бащите или братята си, ако те са по-възрастни от тях.

Как са се обличали? Този отговор ще намерите ТУК

Днешните „видни“ пазарджиклийки се славят с далеч по-различни качества.

07златка-райкова-43

 

Достатъчно е да споменем Златка Райкова, която в момента показва певчески възможности в „Като две капки вода“. И оказва се – пее. Не лошо. Доказала е и това, че може да се справя с живота без много да се напряга. „Звъня на олигарх едно…“, е само текст от реклама, в която Златка Райкова участва. Иначе тя неуморно пробва да завърти бизнес. Но това е друга тема. Тоалетите ѝ са от скъпи софийски бутици и маркови магазини, а обиколките в другите европейски столици с цел шопинг, също не са ѝ чужди, твърдят запознати с битието на Мис Плеймейт. За разлика от Елена Кучкова обаче, тя успя да се задържи доста по-дълго време над повърхността на морето от красавици и запази интереса към себе си.

26захариева

С не особено скъпи дрехи обаче е външният ни министър Екатерина Захариева. Въпреки че може да си ги позволи, но не със заплатата на държавен служител, а от бизнеса на съпруга ѝ. Тя се отличава с не особено аванградни тоалети, доста семпли като кройка и изглежда не много на брой. Честичко по телевизията я виждаме с облекло, което носеше и по време на своята предизборна кампания миналата година. Според местните това се възприема като проява на добър вкус, тъй като не е логично да парадираш със скъпи тоалети, докато хората нямат пари за хляб.

26ГИНКА ВЪРБАКОВА

Точно това вероятно е имала предвид и Гинка Върбакова, когато на първото си и повече от очаквано телевизионно интервю се появи с жакетче и черен панталон. Хората обаче се възмутиха от семплия ѝ изглед, вероятно повечето от българите смятат, че милионерите ходят с лента „Милионер“ и са окичени с маркови бижута, часовници и телефони. Присмехулните коментари във Фейсбук заваляха като мартенски дъжд, а ПР отделът на „Инерком България“ реши да отвърне на удара, като я подреди с елегантна и вечерна малка черна рокля с къс ръкав. Неуместно решение, но факт. Пък и Гинка беше подгряла от огромното количество негативизъм, който стоически понесе, та изглежда не ѝ беше студено по време на изслушването в Парламента.

За да сме сигурни, че Върбакова е милионерка, тя разходи и черна дамска чанта на Hermes, с което предизвика много зависливи погледи от страна на другите заможни жени в страната. Ако всъщност някого това го интересува – „В случай, че имате път към Лондон и посетите знаменития Harrods, готови да се разделите със сериозна сума, за да се сдобиете с чанта Hermes, се подгответе изисканата продавачка от бутика да ви отвърне: „Съжалявам, госпожо, но в момента не може да си закупите тази чанта“. А ако попитате дали е възможно да си поръчате чанта, отговорът ще е: „Не изпълняваме поръчки и нямаме списък с чакащи. Няма да ви е никак лесно да се сдобиете с чанта Hermes, особено ако не сте знаменитост.”

06чанта

Hermes е марка, известна с това, че за разлика от много други, подбира купувачите на луксозните си артикули. Най-често те не са само заможни жени от висшите слоеве на обществото, но и повечето са популярни дами от шоубизнеса. Сред тях са знаменитости като Наоми Кембъл, Ел Макферсън, Сара Джесика Паркър и Кейт Мос.

06гинка

Чантата на Гинка Върбакова Birkin е един от най-популярните модели на Hermes и носи името на актрисата Джейн Бъркин. Но чантата никак не се връзваше с роклята на пазарджиклийката. Чантата Birkin е ежедневна чанта за делова жена, а не за дама, която е облечена най-малко като за премиерата на „Андре Шение“ на Умберто Джордано в Ла Скала.

В момента цената на Kelly, другата особено популярна и желана чанта е 7,500 паунда, а на Birkin е 6,750 паунда.

Мантото на Гинка Върбакова беше много стилно и в модерния цвят – бебешко синьо. Но защо не видяхме и шалче Hermes?

Та като пишем бебешко синьо се присещаме за още една пазарджиклийка, която се заигра с тоалет в този цвят. Да, спомняте си гротескния изглед на Мая Добрева, тя също е пазарджиклийка. За по-непаметливите ето я, в цялата ѝ прелест и величие, докато се представяше на Великия херцог Анри и да му връчи акредитивните си писма, в Люксембург.
06мая добрева

Посланик Добрева е с ливрея с голям маншет, дълга пола, клоширана под коляното, и внимателно подбрани аксесоари, все така в цвят бебешко синьо. Сред тях като най-впечатляващ атрибут, намиращ се на височината на брадичката на Великия херцог, трябва да се отбележи шапката на посланичката – оригинално съчетание от джуфки и пера. Но за разлика от перата, фльонгите са в два тона по-убито синьо, за да кореспондират директно по вертикала с цвета на обувките. Като малък цветен акцент се открояват посланическите гривни бранзулетки – специфична бижутерия в няколко багри, сред които доминираща марсала – цветът на “Пантон” за 2016.

Чантата – тип минодиера, и ръкавиците са си част от тоналността на цялостното ансамблово съчетание. Затова отново са в цвета на “Пантон” за 2016 г. Бебешкото или още бонбонено синьо фигурира в каталога на Института по цветовете под официалното название “серенити”, което може да се преведе на български и като синева.

Иначе днешните пазарджиклийки знаят как да се обличат и да правят впечатление, а едно от доказателствата за това е конкурсът за най-стилен град, който спечелихме през миналата година. Припомнете си това – ТУК