ПРОГРАМА ЗА КУКЕРСКИ ФЕСТИВАЛ  „ДЕРВИШИ ВАРВАРА“

 

10.00 ЧАСА ОТКРИВАНЕ

ПРИВЕТСТВИЕ НА КМЕТА

ИЗПЪЛНЕНИЕ НА САМОДЕЙНИТЕ СЪСТАВИ НА НЧ „СЕЛСКА ПРОБУДА – 1927“ С. ВАРВАРА

УЧАСТИЕ НА ФТС „ЗАРОГОВЧЕ“

СЪСТЕЗАТЕЛНИ ФЕСТИВАЛНИ ДЕФИЛЕТА

11.30 с. СЕМЧИНОВО            общ.Септември  обл. Пазарджик

11.50  с. ПЕЩЕРА                    общ. Земен  обл. Перник

12.10 с. БАЧЕВО                      общ. Разлог обл. Благоевград

12.40 с. ПОБЕДА                      общ. Тунджа обл. Ямбол

13.00 с. ВАРВАРА                     общ.Септември обл. Пазарджик

13.30 с. ЦЕРОВО                      общ. Лесичово обл. Пазарджик

13.50 с. ВИНОГРАДЕЦ            общ.Септември обл. Пазарджик

14.10 гр. РАКОВСКИ                общ. Раковски обл. Пловдив

14.30 с.КАЛУГЕРОВО              общ. Лесичово обл. Пазарджик

14.50 с. ХРИСТО ДАНОВО      общ. Карлово обл. Пловдив

Септемврийското село Варвара е домакин на първия национален фестивал „Дервиши Варвара 2018”. Събитието е на 11 март 2018 г. Идеята за кукерската фиеста е на Инициативният комитет на кукерите от селото, на Народно читалище „Селска пробуда – 1927” и Кметство Варвара. Целта е да се популяризират традициите на кукерските игри.

Десет групи от цялата страна ще участват в „Дервиши Варвара 2018” в неделя. На стадиона на футболен клуб „Балкан” от 10:00 часа ще започне представянето на кукерите. За най-атрактивни и автентични маски са предвидени парични награди. Ще бъде отличен и най-малкият участник-дервиш от кукерска група. Неговата награда е от лични средства на ръководителя на Инициативния комитет на кукерите от Варвара Стоян Грозданов. Останалите наградите са осигурени от Инициативния комитет. Специален приз е подготвен и от НЧ„Селска пробуда – 1927”.

Варвара е единственото селище в Пазарджишка област, в което кукерите излизат в нощта срещу Васильовден. Характерни за селото са животинските маски, като всяка година се изработват нови и се ползват само веднъж. Подготовката им започва още от октомври месец, а специфичната технология се предава от баща на син. Традицията се корени още през вековете на турското робство. Думата „дервиш” или „дарвиш” има персийски произход, като навлиза у нас през арабския.  Нейният корен „дар” на български се превежда като врата. Дервиш буквално означава човек, който ходи от врата на врата. Такава е и мисията на варварските дервиши – да прогонят злото от всяка къща, за да отстъпи място на доброто и светлината.