Гостуваща изложба „Вотиви“ бе открита вчера в Етнографската сбирка към Регионалния исторически музей в Пазарджик. Колекцията от оброчни фигурки е събирана в продължение на години от Националния етнографски музей, за да може да бъде представена във всяко кътче на страната. За откриването на изложбата вчера в Пазарджик дойдоха Иглика Мишкова и Елка Минчева, които са и създателките на тази експозиция.

Това, което ще видите е най-кристалният вид на симбиозата между езически вярвания и християнство. Вотивите са били популярни още в най-дълбока древност, те вероятно имат тракийски произход, а във вековете, в които ние сме приели православната религия, те са се вписали в нея, привнасяйки изконни местни вярвания. Най-често срещания вотив по нашите земи е мартеницата, спомнете си, че я сваляме от ръката си като видим първите прелетни птици, а след това я връзваме на плодородно дърво, за да ни е изобилна цялата година.

Вотивите се изработвали от благородни метали, но не са изключение и такива създадени от ламарина. Особено през 17 и 18 в. Колекцията представя находки от почти всички крайща на страната, като най-многобройни са тези от мистичната Странджа. В пазарджишките храмове също ще видите вотиви, защото те се поставят на иконите.

Езическата вяра и познания за човешкото тяло ще ви изумят, защото всяка от тези фигурки е била създадена за конкретен човек, който имал конкретно заболяване. Смисълът от създаването на фигурката е да се пренесе болестта от живия човек върху нея и да се изпроси пълното оздравяване от Боговете. Ето защо предшествениците ни са изобразявали с цветя болните органи. Вотивите по време на въведеното вече християнство се пренесли върху иконите.

Обковът на ръцете на Иисус Христос и Дева Мария всъщност е вотив. Най-често това е дар за църквата и то от човек, който страда от артрит или други болки в ръцете, смятат историците. Считало се е, че поставяйки сребърните ръце на иконата, болестта ще бъде излекувана от нея. Което обяснява и третата ръка на чудотворната Света Богородица Троеручица, една от най-интересните икони в Троянския манастир.

Вотив е и короната на главата на Божията Майка, тя пък олицетворява болести свързани с главата или психични нарушения, като дарителите вярвали, че милостта на светицата ще изцери проблема.

Почти всичко, без оглед на размер, тегло, форма, а понякога и функции, може да се превърне в оброк, ако е посветено на бог/божества. Този начин на поднасяне на дар на боговете, съчетан с молба, води началото си още от неолита и е един от пътищата за установяване на пряк контакт с божество.

09дърво

Вотивите се поставят на червен конец или директно с восък върху иконата. Фигурките изобразяват хора, животни и човешки органи, показващи добро познаване анатомията на човешкото тяло.

Ще видите образци и за домашните животни. Също така оброчни фигурки от семейства, които искали милостта на Богородица, за да могат да създадат потомство.

09вотив1 09вотив2 09вотив3 09вотив4 09вотив5 09вотив609музей 09музей1