Според адвокат Хари Хараламбиев промените в нашето законодателство касаещи неизбежната отбрана, не трябва да допускат разрешение на употреба на оръжие, това би довело до нови масови трагедии подобни на тези, които виждаме в САЩ. Промяна в Наказателния кодекс за неизбежната отбрана би била юридическо лицемерие, сега текстът е перфектен.

Правосъдието не може да прилага законите под давлението на тълпата, тъй като тя не е в състояние да прецени дали има престъпление или не. Не могат да проумеят вината на замесените в една ситуация лица.

Като пример в това отношение специалистът по наказателно право посочи процеса срещу българските сестри в Либия. Там съдът трябваше да заседава под давлението на тълпата, която „искаше мъст“, ако съдът бе взел това в предвид, нито един от нашите медици нямаше да е жив днес, каза адвокатът.

Институтът на неизбежната отбрана е въпрос, който се подлага на тълкуване, не става дума за ситуация, която е еднозначна. Само юристите имат право да говорят по тези въпроси, останалите по отношение на правото са лаици и трябва да стоят далеч от нещата, които не познават, заяви по отношение на изказванията на евродепутатът от ВМРО – Ангел Джамбазки, Хари Хараламбиев.

На въпроса как се доказват смекчаващите вината обстоятелства, като уплаха и смущение, той обясни, че уплахата и смущението са състояния, които пречат на нападнатия правилно да оцени обстановката и да има адекватно поведение и се установяват от експерт психолог. Правосъдие под уличен диктат не трябва да се допуска, смята адвокатът.

Председателят на ОбС – Пазарджик адвокат Хари Хараламбиев беше един от гостите в предаването на bTV – „Тази събота и неделя“ днес. Водещата Жени Марчева разисква с него темата „Особеностите на неизбежната отбрана – необходими ли са промени в законите?“