Ако незабравимото преживяване от миналата събота във Варвара не ви е било достатъчно или просто не сте успели да отидете, явете се на поправителен тези петък и събота в Попинци. Над десет групи от страната ще вземат участие в XV Фолклорен фестивал на маскарадни и кукерски игри, който ще се проведе в Попинци на 16 и 17 март, под патронажа на кмета на община Панагюрище – Никола Белишки.

Празникът ще започне в петък с участието на пазарджишкия танцов състав „Чудесия“ и певческата група на местното читалище „Искра“. Началният час е 19, а мястото – сцената в читалището. В съботния ден, от 10:30 часа, на площада в селото фестивала ще открие официално кметът на Община Панагюрище Никола Белишки.

Домакините от читалище „Искра-1872“ и танцьорите от Представителен фолклорен танцов състав „Тангра“ към Сдружение „На орището“, с ръководител Мария Терзийска ще пресъздадат обичая „Въртяжка и Джумал“.

В 11:00 часа започва дефилето на кукерските групи пред журито. Организатори на XV Фолклорен фестивал на маскарадни и кукерски игри- Попинци 2018 са местното НЧ „Искра-1872“, кметство село Попинци, с финансовата подкрепа на Община Панагюрище.

Кукерите на Калугерово, Церово, Виноградец, Бъта и Попинци ще представят нашата област на фестивала, към момента заявки за участие са подали и кукерите от Раковски, Горни Домлян, карловския град Баня, Долна Секирна и Горна Василица. Маските и хореографията на кукерите ще бъдат оценявани от жури в състав: председател – проф. д-р ф.н. Албена Георгиева – Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН -гр. София, и членове – Мария Йорданова – етнограф от Исторически музей Пазарджик и Георги Керкеняков от Исторически музей-Панагюрище.