Светът се сбогува с един от най-светлите умове на нашето съвремие – астрофизикът Стивън Хокинг. Преди два години  той заяви „Това е най-опасното време за планетата ни“, в коментар за „Гардиън“. Според него, отхвърлянето на елитите на референдума във Великобритания и на президентските избори в САЩ, без съмнение е „гневен рев“ на хората, които се чувстват изоставени от лидерите си.

Тогава той заяви, че „икономическите последствия от глобализацията, ускорената технологична промяна, автоматизирането на фабриките и разработването на изкуствен интелект ще разширят унищожението на работни места в средната класа, като само креативните и ръководните роли ще се запазят. Това ще ускори вече ширещото се икономическо неравенство по света. Интернетът и платформите позволяват много малко хора да печелят огромни средства, докато в същото време се наемат много по-малко хора. Това е неизбежно, това е напредък, но също е социално унищожение“, предупреди Хокинг.

„Ние сме в най-опасния момент от развитието на човечеството. Имаме технология, която може да унищожи човечеството, но не сме развили способността да избягаме. Може би след няколкостотин години ще установим човешки колонии на други планети, но сега имаме само една планета, трябва да работим съвместно, за да я защитим“.

Ето още малка част от максимите, които Хокинг ни завеща:

1. „Гледайте нагоре към звездите, а не надолу в краката си. Опитайте се да разбирате онова, което виждате и защо съществува вселената. Бъдете любопитни“.

2. „Тихите хора имат най-шумните умове“.
 
3. „Най-големият враг на знанието е невежеството – това е илюзията за знание“.
 
4. „Забелязал съм, че дори хората, които вярват, че нямаме свободна воля и всичко е преопределено, се оглеждат, преди да пресекат улицата“.
 
5. „Перспективата за ранна смърт ме накара да осъзная, че животът е за да го живеем“.
 
6. „Животът щеше да е трагичен, ако не е забавен“.
 
7. „Вярвам, че извънземният живот е доста развит във Вселената, за разлика от разумния. Някои казват, че разумен живот ще се появи и на земята някой ден“.
 
8. „Вселената не би била кой знае какво, ако не беше дом на хората, които обичаме“.
9. „Пътуването във времето се е смятало за научна фантастика, но Общата теория на относителността на Айнщайн допуска възможността, че бихме могли да деформираме време-пространството толкова много, че да бъде възможно да излетим с ракета и да се върнем, преди да сме излетели“.
10. „Съществува фундаментална разлика между религията, основана на авторитета, и науката, положена върху наблюдението и разума. Науката ще победи, защото върши работа“.
11. „Не е ясно дали интелигентността има някаква стойност за оцеляването в дългосрочен план“.12. “ Елитите и хората трябва да се научат на смирение.“