Отзив за стихосбирката „Близост“ на Николина БАРБУТЕВА

от Гергана ЗЛАТКОВА

Николина Барбутева е млада учителка и поетеса, която твори в различни литературни жанрове и форми. Има три издадени стихосбирки „Пътят към любовта, страданието и надеждата“; „Силата на жената“; „Звезда на любовта“, както и авторски песни. Романът ѝ „Афера“ се разпространява в електронен вариант.

17николинаПолучила е и продължава да получава множество награди за свои есета и разкази. Предполагам, че списъкът е непълен, защото един автор винаги има под ръка нещо ново, което предстои да се доработи или пази в тайна, докато не реши официално да го представи на тръпнещите от очакване читатели. Вчерашният ден- 16 март, 2018 година бе събитие за жителите на гр. Пещера, които обичат литературата. Николина Барбутева представи новата си стихосбирка „Близост“ в салона на Детски център „Гъбарко“.

Събитието бе организирано от библиотеката към НЧ „Развитие“ – 1873 г. гр. Пещера, с подкрепата на което е издадена и стихосбирката. Салонът бе препълнен с публика от различни възрасти. Ученици от ПГХВТ „Атанас Ченгелев“, град Пещера, представиха стихове от „Близост“ в рецитал. После авторката сама прочете няколко стихотворения на музикален фон и проведе дискусия с присъстващите по въпроси, свързани с творческите ѝ планове, връзката между училищното образование и най-новата литература, как се организират срещи с млади автори, проблеми и перспективи пред занимаващите се с литература.

Бе подчертана основната роля на читалището и библиотеката в град Пещера за развитието на младите таланти. Библиотеката към Народно читалище „Развитие“- 1873 г. гр. Пещера, което някога носеше името на френския автор „Виктор Юго“, е едно от първите места, където много настоящи откриватели, творци, хора, посветени на изкуството, законотворци, преподаватели, учители и студенти като деца са общували и продължават да общуват свободно, не само по задължение, с и чрез книгите, справочниците, вестниците, списанията и др.

Оттук те са получили и продължават да получават една солидна основа на знанието, първите пориви на творчески устрем към литературата, науката и изкуството в търсене на нови хоризонти. Тръгвайки от местната библиотека, развили афинитет към четенето и определен вид дисциплина и уважение към книгите и усилията на другите, те продължават своя път през читалните на други библиотеки и архиви, музеи, културни и научни институции. Авторката, както и значителна част от присъстващите на събитието, които са от различни възрасти, са част от ДЕЦАТА НА БИБЛИОТЕКАТА.

Иска ми се да споделя първите си впечатления от прочита на стихосбирката „Близост“ на Николина Барбутева. Не е случайно заглавието „Близост“. То приковава вниманието на читателите към един голям проблем от ежедневието ни, а именно отчуждаването между хората, независимо дали са близки приятели, родственици, влюбени, или просто човеци, които общуват споделяйки пространството на населеното място, или държавата, която обитават.

Поднасянето на този проблем се осъществява много елегантно, чрез характерният почерк на авторката и жанрът на любовната лирика. Има едно фино приплъзване от темата за разделите и срещите с любимия, грешките, грехът и прошките, разочарованията и радостите през призмата на сетивата, емоциите и въпросите на търсещият и изследващият лирически Аз към темите, засягащи отношенията между всички хора, вярата, личните борби и победи в общуването със себе си и другите. Светът е провокатор- той ни дава възможност да се преоткрием във взаимотношенията си с другите, в осъществяването на близост, с тях.

А и човешкият род, както и грехът, според Библията са започнали от двама: Адам и Ева- мъжът и жената. И всички след тях са едно ново повторение на мъжът и жената. Така че перспективата е точна. Зададените експлицитно и имплицитно въпроси, са обективни. Опасно ли е сближаването? Може ли човек да се опари, да изстине, да почувства болка, или радост, да живее в светлина, чрез общуването, чрез сближаването? Това са част от многото въпроси зададени в съвсем синтезиран обем от двадесет и едно стихотворения.

Неслучайно четвъртото стихотворение е озаглавено „Приятелка“, тринадесетото „Дар от Бога“, четиринадесетото „Живея“, петнадесетото „Житейски битки“, шестнадесетото „Любов всеотдайна“; седемнадесетото „Обречени илюзии“, осемнадесетото „Преобразена“, деветнадесетото „След теб“, двадесетото „Ти“, а последното – двадесет и първото „Участта на нашето време“. И тези въпроси са част от мислите на всеки човек.

Но само един поет може да открие формата, с която да ги облече, за да докоснат сърцата на читателите, а най-вероятно и за да им помогнат да открият отговорите на своите въпроси. Защото знайно е, че всяко решение на конкретен проблем се намира в същността на проблема, в правилното му формулиране. Разбира се, не мога да бъда напълно изчерпателна толкова скоро, едва след първия прочит.

Новите ми връщания към стихосбирката, новите пррочити ще провокират нови и нови въпроси в мен, както и ще дадат ключ към нови отговори. Позитивност, светлина и чистота. Това са първите три думи, с които мога да опиша усещанията от допира до стихосбирката „Близост“ на Николина Барбутева. И все се чудех защо липсва Съдържание, указващо страниците със стиховете… А най-вероятно е така, мисля си аз, защото от редът на заглавията ще се получи 22-рото стихотворение, до което читателите сами трябва да достигнат. Поради което си позволявам да изредя заглавията така, както са поместени в книгата.

„Близост“

„Щастлива“

„Това ли съм аз?“

„Съмнения“

„Приятелка“

„Погледни ме“

„Моят лъч светлина“

„Когато те срещнах“

„Животът ме милва“

„Душата ми и аз“

„Грях“

„Близост“

„В моето сърце“

„Дар от Бога“

„Живея“

„Житейски битки“

„Любов всеотдайна“

„Обречени илюзии“

„Преобразена“

„След теб“

„Ти“

„Участта на нашето време“

Първото заглавие е „Щастлива, формата на изписаните заглавия подсказва фигуративно буквата „В“, като последното заглавие, което затваря рамката, поставена от заглавието и рамката на реда на стиховете е: „Участта на нашето време“. Пожелавам на авторката и на читателите да бъдат „Щастливи В Участта на нашето време“ с много близост и споделени приятелства и любови!