Над 2500 подписа събраха подръжниците на БСП в областта, за развалянето на сделката за закупуването на ЧЕЗ от „Инерком“. Това съобщи на пресконференция народната представителка Надя Клисурска пред пазарджишките журналисти. Във всеки общински център подписи се полагат в местните клубове на общинските съвети, а за Пазарджик, Панагюрище и Велинград са отправени искания към общинските администрации за разрешение да се направи открит градски пункт. Събирането на подписката ще продължи до края на месеца. Според г-жа Клисурска сделката трябва да бъде развалена, защото има много неясноти по отношение на това, кой и как ще финансира закупуването, а също така и какви ще бъдат последиците за близо три милона ползватели на ток от дружеството.

На пресконференцията присъства и ексчленът на КЕВР – Еленко Божков, който подробно разясни, че е невъзможно с нормални механизми да се реализира подобна крупна сделка, чиято крайна стойност е около 500 милиона евро. Той прогнозира, че ако тя все пак се случи, това неминуемо ще доведе до разклащането на доверието към правителството и съответно до неговата оставка. Мнението му на експерт се базира на това, че увеличението на цената на електроенергията няма да се състои, тъй като няма основания за това, а крайната стойност на продукта ще се оскъпи на база повишаване на такса „задължения към обществото“.

Първи от това ще пропищят хората от бизнескръга на Домусчиеви, добави Божков, защото увеличението пряко ще засегне и цената на техните продукти.

Надя Клисурска поясни и това, че вчера е имало заседание на ръководството на общинската организация на БСП в Пазарджик, но от 27 души списъчен състав са присъствали само девет. Те пък са приели декларация, с която се осъжда изказване на кмета Тодор Попов, направено неформално пред журналисти, по повод на сделката с „Инерком“.

Смятаме, че българската държава трябва да развали сделката с ЧЕЗ, тя да се започне от начало и българската държава да стане собственик на българската енергетика, с което да гарантира нормалното електроснабдяване и цени за крайния потребител, заяви още Надя Клисурска. На пресконференцията присъства и ексобщинският съветник Йордан Димитров, който припомни, че в миналите два мандата, съветниците от БСП са били единствената опозиция на сегашното управление.