Съдия Таня Петкова даде днес ход на делото на кмета Марин Рачев срещу Иванка Кърджийска от сдружение „Загорово“, повод за новата съдебна сага стана предаване на БТВ излъчено на девети септември миналата година, в което е бил отразен митинг пред община Септември, по повод инцидента с участието на Лазар Влайков, при който загина ресторантьорът Наско Тонкем, в родното му село Виноградец.

Пред камерата на телевизията Иванка Бечева- Кърджийска е заявила, че Лазар Влайков е предложил кандидатурата на Марин Рачев, който пък имал криминални досиета за кражба, измама и подправени документи. Това го накарало и да заведе делото за клевета и разпространение на позорящи личността му факти, срещу пряката изразителка на твърденията.

Те са цитирани дословно в тъжбата на Рачев. Освен това той е предоставил и компактдиск със запис на процесното предаване, в което може да се види репортажът от Септември.

19тъжба1

Нито Марин Рачев, нито Иванка Бечева – Кърджийска се явиха в съдебната зала. Те бяха представлявани от адвокатите си – за Рачев – Росен Воденичарски, за Бечева- Кърджийска се застъпиха адвокат Николай Баташки и адвокат Иво Лулчев. Те  поиската от съда да изиска служебно справка от всички регионални дирекции на МВР, както и конкретно от Областните дирекции в София и Пловдив дали има водени и прекратени, а също и заличени заявителски материали срещу кмета на Септември от началото на 1998 г. до девети септември, когато е бил излъчен материалът с участие на Бечева – Кърджийска. Ще бъде изискан и оригиналът на предаването, в рамките на което е бил излъчен процесният материал, а също така ще се търси информация от „Транспортна полиция“ – Пловдив за това дали там е имало заявителски материал за хулиганство, извършено от Марин Рачев в града под тепетата.

Към момента в съда фигурира само една справка от Главна дирекция на Националната полиция, според която на името на Рачев фигурира само една регистрация за данъчно престъпление. Убеден съм, че няма други, заяви на излизане от съдебната зала адвокат  Росен Воденичарски. На съвсем друга позиция обаче е адвокат Николай Баташки, който твърди, че делото ще бъде спечелено от него, като в подкрепа на това твърдение показа две справки. Едната от тях касае информация, която ще бъде добита по програма „Достъп до информация“ чрез зададен от журналиста Спас Крайнин въпрос, а другата се базира на дело, което е било прекратено в Окръжен съд – Пазарджик, но в него се намирала и снимката на Марин Рачев, която пост фактум била показвана от неговите противници като част от „досиетата“ на кмета.

Следващото заседание по делото ще бъде през месец май.