Имало ли е сгради на мястото на днешния площад „Константин Величков“ в Пазарджик? Това е дискусионният въпрос, на който се опитаха да отговорят десетки пазарджиклии, а повод за това стана фотография от седемдесетте години на миналия век, публикувана във фейсбук групата „Аз съм от Пазарджик“. Именно тя е послужила на талантливият Никола Колев за снимков колаж, който свързва миналото със съвремието.

20колаж

От двата кадъра става ясно това, че по време на строителството на сградата, която сега помещава Регионалния исторически музей и ХГ“Станислав Доспевски“, Младежкият дом има за съседка сграда, която се разрушава. Никой от днешните обитатели на града, родени след тези събития не би могъл да даде точен отговор, каква е тази сграда и защо се намира там. На практика снимката „лъже“, защото сградата не е разположена непосредствено до Младежкия дом. Между двете сгради има не малко пространство, което пък ясно се вижда от снимка предоставена от арх. Петър Мурджев.

20мурджев-нова снимка-старият Пазарджик

На кадъра ясно се вижда ъгъла на Младежкия дом, със страната обърната към скулптурата на проф. Величко Минеков – „Спартак“. Сградата е на около десет метра от челната фасада на Младежкия дом, а когато отместите поглед на дясно ще видите колонадата на ДКТ“Константин Величков“. Строящата се сграда пък е тази на Музея и Галерията. Де факто се оказва, че в края на седемдесетте години, това здание е съществувало. Според паметливи пазарджиклии там се е помещавала банка. Ето и друг поглед към Тортата, от по-ранен период. На снимката арх. Мурджев е отбелязал сградата, за която говорим по начало.

20пазарджик-мурджев1939

Тази снимка е от четиридесетте години на миналия век. По градоустройствен план от онова време от Банята, която днес помещава магазин за дрехи втора употреба, е имало малка уличка, която е извеждала на Часовника. По времето на социализма е бил направен нов градски план, като част от сградите са били премахнати, а на тяхно място са построени Младежкият дом, Театъра, сградата на Музея.

Сградата на Драматичния театър в Пазарджик е открита за експлоатация през 1969 г. Две години по-късно отваря врати Младежкият дом. След събарянето на дискусионната сграда, зад нея е започнало строителството на Пощата и Профсъюзният дом. Сградата на Музея и Галерията в Пазарджик е открита през 1980 г., а за откриването ѝ пристига и тогавашната министърка на културата – Людмила Живкова. /За това събитие – четете ТУК/